Till sidans huvudinnehåll

Vad blir pensionen efter skatt?

Om det är nära till pensionen så är skatten viktig i din pensionsplanering. Siffrorna som redovisas i prognosen är vad du kan förvänta dig att få i pension före skatt. Här får du hjälp att ta reda på hur skatten påverkar din pension.

Uppdaterad: 2018-09-14 5 min läsning


Ett par sitter tillsammans vid en laptop

Så här kollar du din egen skatt 

Skatteverket har en bra beräkningssnurra där det går att räkna ut vad det blir för skatt på pensionen. Men tänk på att Skatteverkets tabeller är de som gäller i dag. Skatteuttaget kan vara annorlunda den dag du går i pension.

Skriv in ditt födelseår, vilken kommunal skatt du har där du bor (titta på din senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår. Tänk på att det är viktigt att skriva in summan i rätt kolumn eftersom lön och pension beskattas olika.  Vill du veta vilken skatt som gäller i din kommun, titta här.

Exempel Medel-Terese

Medel-Terese tänker gå i pension vid 65 år. Då blir hennes födelseår 1953, om hon gör uträkningen 2018. Om hon vill se vad skatten blir från det år hon fyller 66 år så skriver hon in födelseåret 1952. Hon vet inte riktigt vilken kommunal skatt hon har så hon skriver in 32:00 kronor eftersom det är en ganska normal kommunalskatt i Sverige. Hon kan också ta reda på vad kommunalskatten och eventuell kyrkoskatt är i hennes kommun och skriva in det.

Hennes förväntade pension är 14 800 kronor i månaden, alltså 177 600 kronor om året. Den siffran skriver hon in i rutan "Allmän pension, tjänstepension m.m."

  Skärmdump från Skatteverkets webb  

När Medel-Terese skrivit in sina siffror går hon längst ner på sidan och klickar på Beräkna. Hon får då veta att hennes skatt det här året beräknas till 46 752 kronor.

Det betyder att hon när skatten är betald har 130 848 kronor kvar att leva för. Om den summan delas med 12 får hon fram sin månadsinkomst som blir 10 904 kronor.

Från det år Medel-Terese fyller 66 år, alltså 2019, sänks skatten på hennes pension. Vill hon redan nu veta vad skatten kan bli, givet att skatten inte ändras, kan hon skriva in 1952 som födelseår. I det här faller sjunker skatten till 32 160 kronor och hon får då ut 12 120 kronor i månaden.

Om skatt och pension i minPensionsPodden

Klicka på länken och lyssna.

Socialförsäkringsministerns tankar om pension

På pensionsportalen minPension kan du som har tjänat in till pension i Sverige logga in och se hela din pension och göra pensionsprognoser. Verksamheten drivs och finansieras till hälften av staten, till hälften av pensionsbolagen. Det gör minPension till en neutral och oberoende webbportal som är kostnadsfri för dig som användare.

Logga in