Till sidans huvudinnehåll

Tjäna in till pension när du sommarjobbar

Det är nu det börjar. Även om det är många år kvar till det är dags att gå i pension kan det första sommarjobbet ge pensionspengar. Se bara till att jobba vitt och att tjäna cirka 20 200 kronor under året 2021.

Uppdaterad: 2021-01-07 10 min läsning


Två ungdomar strosar i stan

Att betala skatt ger pension

När du jobbar och betalar skatt tjänar du in till din pension. Från din inkomst sätts det av motsvarande 18,5 procent av lönen till din pension. För att betala skatt behöver du tjäna ihop cirka 20 200 kronor på ett år. (2021) Tjänar du mindre behöver du inte betala skatt, men då får du å andra sidan inga pensionsrätter heller. Att jobba svart är förstås inte heller bra.


Via deklarationen får du pengar till din allmänna pension. Hur mycket pensionsrätter du tjänat in redovisas i det orange kuvertet. Orange kuvertet kommer från Pensionsmyndigheten som är den myndighet som sköter den allmänna pensionen.

Vid låga inkomster kommer du att få mer inbetalt till din pension än vad du betalar i skatt.

Exempel

Tjänar du 24 000 kronor på ett år så betalar du 1 800 kronor i skatt.

Från de pengarna dras en pensionsavgift på sju procent av lönen = 1 680 kronor

Dessutom betalar arbetsgivaren in, 10,21 procent av lönen = 2 450  kronor.

Tillsammans får du pensionsrätter på 1680 kronor + 2 450 kronor= 4 130 kronor.

Det kan skrivas så här också:

24 000 kronor – pensionsavgiften på sju procent * 18,5 procent= 4 130 kronor.

Du kan få ännu mer pension från din arbetsgivare

Du kan få extra pensionsinbetalningar från din arbetsgivare. Det kallas tjänstepension eller ibland avtalspension.  Det är inget som är obligatoriskt så du bör helst fråga på jobbet om det gäller dig.  De flesta som jobbar har en kollektivavtalad tjänstepension som fack och arbetsgivare gemensamt har kommit överens om.

Jobbar du inom kommun, landsting eller har ett statlig jobb så kan du vara säker på att du har tjänstepension. För dessa grupper finns det ingen lägsta ålder för när inbetalningarna börjar. Jobbar du hos en privat arbetsgivare finns oftast, men inte alltid, tjänstepension.  När du jobbar inom privat sektor är den lägsta åldern vanligtvis 25 år för att få inbetalning till tjänstepension. Omfattas du av SAF-LO Avtalspension är den lägsta åldern 24 år från år 2021. Från år 2022 sänks den till 23 år och från 2023 blir den lägsta åldern för intjänande till tjänstepension 22 år. 

Vad gäller för dig?

Är du osäker på om du får tjänstepension eller inte så fråga på jobbet. Du kan också logga in på minPension och se om det finns någon tjänstepension som betalats in till dig.

Hur viktig är tjänstepensionen?

En vanlig tjänstepension innebär att din arbetsgivare betalar in 4,5 procent av din lön till ett konto där du själv kan bestämma hur pengarna ska förvaltas. Många avtal innehåler dock extra avsättningar till t ex flexpension. Fråga på jobbet vad som gäller för dig. 

Exempel

Har du en lön på 20 000 kronor i månaden så sätts det varje månad av 20 000 kr * 4,5 procent = 900 kronor.  

De pengar som betalats in till din tjänstepension får du besked om i andra kuvert än det orange kuvertet.

Tjuvkika i ditt orange kuvert

På minPension kan du logga in och se vad du får i ditt orange kuvert. Du kan även kolla om du har tjänstepension. Genom att logga in på minPension kan du alltså se vad som totalt betalats till din framtida pension. 

Gör så här

Du loggar in med BankID, Mobilt BankID eller annan godkänd e-legitimation.

Normalt kommer det orange kuvertet i februari och mars, men på minPension finns dina uppgifter tidigare än så och du kan följa hur värdet på dina premiepensionsfonder förändras.

Om pension för unga i minPensionsPodden

Klicka på länken och lyssna.

Tänk längre än till nästa tenta

Matte + pension = sant

90-talisterna tycker till om pension

Här får du enkelt koll på dina pensioner

  • Automatisk insamling ger dig en samlad bild av dina pensioner.
  • Ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.
  • Tjänsten är enkel, oberoende och kostnadsfri.
Logga inRegistrera dig

Mer läsning