Till sidans huvudinnehåll

Pensionstips om du tänker byta jobb

Att byta jobb innebär inte bara att du får en ny arbetsplats, kanske nya kollegor och en ny lön. Jobbytet kan ha stor betydelse för din framtida pension. Här är några pensionstips för jobbytare.

Uppdaterad: 2024-09-04

Ett kontor, möte digitalt och personer som sitter runt ett konferensbord

Det är inte bara lön och andra arbetsvillkor som påverkas när du byter jobb. Dina pensionsvillkor kan också förändras, både till det bättre och till det sämre. Främst är det tjänstepensionen som berörs. Men löneförändringar kan också påverka intjänandet till din allmänna pension.

  1. Använd vårt verktyg Simulatorn – här kan du göra beräkningar och se vad som händer med din pension om du byter jobb. Du kan ändra lön och kollektivavtal och se hur din pension påverkas. Tänk på att om du börjar närma dig pensionsåldern så har du det mesta av ditt intjänande till pension bakom dig. Kanske påverkas inte din framtida pension särskilt mycket av ett jobbyte med annan lön.

  2. Höjer eller sänker du lönen när du byter jobb? Om lönen höjs får du mer inbetalt till din allmänna pension, men det gäller bara upp till taket för intjänande till allmän pension, år 2024 en månadslön på omkring 51 000 kronor. Lönenivåer över det ger inga pensionsrätter i den allmänna pensionen. För att få mer pension på lönen över det taket är det extra viktigt att du har en tjänstepension.

  3. Ta reda på vad som gäller på ditt nuvarande jobb. Har du tjänstepension? Vilket avtal har du? Vilka är villkoren? Enklast är att fråga på jobbet vad som gäller. Du kan också logga in på minPension och titta i fliken Simulatorn. Där visar spargrisar i tabellen var nya pengar till din tjänstepension kommer idag. Läs mer om dina nuvarande villkor i någon av artiklarna om tjänstepension här på minPension, eller ta reda på villkoren på annat sätt. Tjänstepensioner har olika förkortningar, exempelvis ITP1 eller AKAP-KR. Använd din förkortning när du söker information på nätet, så får du de mest träffsäkra svaren.

  4. Ta reda på vilket tjänstepensionsavtal som finns på din nya arbetsplats. Många gånger är det samma avtal som du har nu, men om du till exempel byter från offentlig till privat sektor så kommer du att få ett helt nytt avtal för din tjänstepension. Är villkoren i det nya avtalet sämre eller bättre än ditt nuvarande avtal? Sök information på samma sätt som för din nuvarande tjänstepension som vi beskriver i punkt 2 här ovanför.
  5. Har du sagt upp dig för att starta ett eget företag, eller har ditt nya jobb ingen tjänstepension? Tänk på att det kan handla om stora belopp som du går minste om och att du kanske behöver sätta av pengar på annat sätt. En normal tjänstepension, i normala inkomstlägen, motsvara omkring sex procent av lönen. Har du en lön på 30 000 kronor i månaden och du har tjänstepension så betalar din arbetsgivare in 1 800 kronor i månaden till tjänstepensionen.

  6. Är tjänstepensionsvillkoren sämre på ditt nya jobb än på ditt gamla? Ta upp det med din nya arbetsgivare innan du tackar ja till jobbet.

  7. Undrar du vad som händer med den tjänstepension du tjänat in på gamla jobbet? Den finns kvar! Logga in på minPension så kan du se alla tjänstepensioner du haft under arbetslivet.

Mer läsning