Livshändelser
Hela livet räknas. Sommarjobbet, plugget på högskolan, jobbet i annat land, äktenskapet och skilsmässan, halvtidsjobbet när barnen var små, jobbet utan tjänstepension. Vilka händelser spelar roll för dig?
Artiklar
-
Sluta jobba tidigt - så påverkas pensionen
Vill du sluta jobba tidigt? Oftast innebär det en lägre pension - livet ut. Gör en pensionsprognos och se vad det skulle innebära!
-
Om ITP
Om du är privatanställd tjänsteman och arbetar på ett företag som omfattas av kollektivavtal har du ITP som tjänstepension. Du kan antingen ha din tjänstepension i ITP 1 eller ITP 2.
-
Om PA 16
Du som är anställd inom staten omfattas av det statliga tjänstepensionsavtalet som förhandlats fram av Arbetsgivarverket och de fackliga organisationerna på det statliga området.
-
minPensionsPodden
Hur mycket pengar du kommer att ha som pensionär avgörs under arbetslivet. Vardagsbesluten idag avgör ditt pensionärsliv imorgon. Om det och om annat som påverkar din pension pratar vi i minPensionsPodden, ofta tillsammans med en spännande gäst.
-
Om AKAP-KL och KAP-KL
Tjänstepensionen för dig som är anställd inom kommun, landsting, region, kommunalförbund, kommunförbund eller kommunalt företag heter tjänstepensionen KAP-KL eller AKP-KL.
-
Om Avtalspension SAF-LO
Avtalspension SAF-LO är ett pensionsavtal mellan Svenskt Näringsliv och LO och gäller för dig som är privatanställd arbetare på ett företag som har kollektivavtal.
-
Pension från andra länder
Om du har arbetat i andra länder än Sverige och har rätt till pension från de länderna, så blir inte pensionsprognosen på minPension fullständig. Här får du tips om hur du kan få veta mer om din utländska pension.
-
Så kan pensionen halveras
Vill du slippa en låg pension? Då finns det saker du ska undvika. Din livsvariga pension kan halveras om du jobbar deltid länge, går tidigt i pension och lyfter din tjänstepension på fem år.
-
Så kan familjen få dina pensionspengar när du dör
Om du väljer att ha ett familjeskydd eller återbetalningsskydd på tjänstepensionen kan dina anhöriga få pengar när du avlider. Men om du överlever blir din egen pension lägre.
-
Så påverkas din pension av sjukdom
Att bli sjuk och vara hemma någon vecka eller två påverkar inte pensionen. Men om du är sjuk under en längre tid kan det få effekt på din framtida pension.
-
Vad händer om du dör innan du tagit ut pension?
Här hittar du information om vad som händer om du dör innan du har påbörjat ditt pensionsuttag. Mer information hittar du också i artikeln "Så kan familjen få dina pensionspengar när du dör".
-
Skilsmässa kan minska din pension
En skilsmässa eller separation kan påverka pensionen. Återbetalningsskyddet gäller inte längre. Om du får premiepension från din partner upphör inbetalningarna. Sparandet ska delas, och det gäller oftast också det privata pensionssparandet om du har något.
-
Så kan kärleken påverka pensionen
Påverkas din pension av att du blir kär? Nej, kärleken i sig har ingen betydelse för pensionen. Men kärlek brukar resultera i att ni flyttar ihop, kanske gifter er och blir föräldrar. Då kan pensionen påverkas.
-
Du tjänar in till pension hela arbetslivet
Du börjar tjäna in till din framtida pension tidigare än du tror. Kanske varvar du studier och extrajobb, kanske hoppar du mellan olika vikariat och visstidsanställningar, kanske får du ett fast heltidsjobb direkt. Hela tiden fylls ditt framtida pensionskonto på.
-
Pension när du jobbar utomlands
Det kan vara kul och lärorikt att jobba utomlands. Både med svensk och utländsk arbetsgivare. Men hur blir det med pensionen?
-
Tjäna in till pension när du sommarjobbar
Det är nu det börjar. Även om det är många år kvar till det är dags att gå i pension kan det första sommarjobbet ge pensionspengar. Se bara till att jobba vitt och att tjäna över 19 670 kronor. ( 2019)
-
Plugga ger pension
Om du studerar på högskola eller universitet och får studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN, så ger det extra pensionsrätter som betalas av staten. Det enda du behöver göra är att söka bidragsdelen i studielånet.
-
Pension när du pluggar utomlands
Det kan vara både kul och lärorikt att byta land. Kanske för att plugga. Men hur blir det med pensionen?
-
Fallgropar på vägen mot pensionen
Livets stig mot pensionen är för de allra flesta rätt bekymmerslös. Men ibland kan det ligga ett hinder på vägen som du måste runda. Här är de tio vanligaste fallgroparna.