Till sidans huvudinnehåll

Om Avtalspension SAF-LO

Avtalspension SAF-LO är ett pensionsavtal mellan Svenskt Näringsliv och LO och gäller för dig som är privatanställd arbetare på ett företag som har kollektivavtal.

Uppdaterad: 2023-12-19

industri med tillverkning av textilier. En kvinna syr på maskin i förgrunden.

Avtalspension SAF-LO är ett pensionsavtal mellan Svenskt Näringsliv och LO och gäller för dig som är privatanställd arbetare på ett företag som har kollektivavtal.

När tjänar jag in pengarna?

 Du tjänar in till Avtalspension SAF-LO från den månad du fyller 22 år och fram till 65 år. 

I de branschavtal där det görs extra insättningar till delpension görs det oavsett ålder. Din arbetsgivare betalar in en premie som motsvarar 4,5 procent för årslön upp till 7,5 inkomstbasbelopp (571 200 kronor år 2024 vilket motsvarar en månadslön på 47 625 kr) och 30 procent för högre lönenivåer.

I vissa branscher har man kommit överens om extra inbetalningar till Avtalspension SAF-LO i form av deltidspension. Då blir avsättningen till tjänstepensionen högre och de extra insättningarna görs oavsett ålder.  Läs med om det hos Fora.

Var finns pengarna? Kan jag välja hur de ska placeras?

Du väljer själv vilket bolag som ska ta hand om dina pengar. Du kan välja mellan två typer av sparande: traditionell försäkring eller fondförsäkring. Gör du inget val placeras dina pengar hos AMF i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd. Du kan läsa mer om hur du väljer och vilka val du kan göra här:

Välj placering för dina pengar via Fora.

När kan jag ta ut pengarna? 

Du kan ta ut pengarna från 55 års ålder. Om du inte själv väljer någon annan uttagsperiod, från 5 år och uppåt,  betalas pengarna ut livsvarigt. 

Finns det efterlevandeskydd?

Du kan välja till återbetalningsskydd. Då får dina anhöriga dina sparade pensionspengar om du dör.  

Efterlevandeskydd via Fora

Om jag blir sjuk eller föräldraledig

OBS! Här behöver du själv ansöka om ersättning

Om du blir sjuk eller är föräldraledig behöver du själv ta kontakt med Afa Försäkring för att få Avtalsgruppsjuk AGS eller Föräldrapenningstillägg, FPT. Då får du automatiskt pengar insatta till pensionen, så kallad premiebefrielseförsäkring. Läs mer om det här: för att få en del ersättningar som är pensionsgrundande.

Premiebefrielseförsäkring via AFA Försäkring

Mer information

Valcentral för Avtalspension SAF-LO är Fora.

Här kan du läsa mer om Fora.

Mer läsning