Till sidans huvudinnehåll

Om Avtalspension SAF-LO

Avtalspension SAF-LO är ett pensionsavtal mellan Svenskt Näringsliv och LO och gäller för dig som är privatanställd arbetare på ett företag som har kollektivavtal.

Uppdaterad: 2021-07-08 10 min läsning


industri med tillverkning av textilier. En kvinna syr på maskin i förgrunden.

Avtalspension SAF-LO är ett pensionsavtal mellan Svenskt Näringsliv och LO och gäller för dig som är privatanställd arbetare på ett företag som har kollektivavtal.

När tjänar jag in pengarna?

 Du tjänar in till Avtalspension SAF-LO från den månad du fyller 24 år (gäller från år 2021)  och fram till 65 år. Från år 2022 sänks den lägsta åldern för intjänande till 23 år och från år 2022 till 22 år.

I de branschavtal där det gärs extra insättningar till delpension görs det oavsett ålder. Din arbetsgivare betalar in en premie som motsvarar 4,5 procent för årslön upp till 7,5 inkomstbasbelopp (511 500 kronor år 2021 vilket motsvarar en månadslön på 42 625 kr) och 30 procent för högre lönenivåer.

I vissa branscher har man kommit överens om extra inbetalningar till Avtalspension SAF-LO i form av deltidspension. Då blir avsättningen till tjänstepensionen högre och de extra insättningarna görs oavsett ålder.  Läs med om det hos Fora:

https://www.fora.se/foretag-med-kollektivavtal/kostnad-och-faktura/prislistor/prislista-2020/

 Var finns pengarna? Kan jag välja hur de ska placeras?

Du väljer själv vilket bolag som ska ta hand om dina pengar. Du kan välja mellan två typer av sparande: traditionell försäkring eller fondförsäkring. Gör du inget val placeras dina pengar hos AMF i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd. Du kan läsa mer om hur du väljer och vilka val du kan göra här:

Välj placering för dina pengar - fora.se

När kan jag ta ut pengarna? 

Du kan ta ut pengarna från 55 års ålder. Om du inte själv väljer någon annan uttagsperiod, från 5 år och uppåt,  betalas pengarna ut livsvarigt. 

Finns det efterlevandeskydd?

Du kan välja till återbetalningsskydd. Då får dina anhöriga dina sparade pensionspengar om du dör.  

Efterlevandeskydd - fora.se

 OBS! Här behöver du själv ansöka om ersättning

Om du blir sjuk eller är föräldraledig behöver du själv ta kontakt med Afa Försäkring för att få Avtalsgruppsjuk ASG eller Föräldrapenningstillägg, FPT. Då får du automatiskt pengar insatta till pensionen, så kallad premiebefrielseförsäkring. Läs mer om det här: för att få en del ersättningar som är pensionsgrundande.

Premiebefrielseförsäkring - AFA Försäkring (afaforsakring.se)

 Mer information

Valcentral för Avtalspension SAF-LO är Fora.

Fora AB - fora.se

Här får du enkelt koll på dina pensioner

  • Automatisk insamling ger dig en samlad bild av dina pensioner.
  • Ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.
  • Tjänsten är enkel, oberoende och kostnadsfri.
Logga inRegistrera dig

Mer läsning