Till sidans huvudinnehåll

Att flytta utomlands som pensionär

Drömmer du om att bosätta dig i ett annat land när du blir pensionär? Det finns en del saker du behöver veta innan flyttlasset går.

Uppdaterad: 2021-12-28

Kvinnor skrattar tillsammans i en gränd

Det är inte säkert att alla dina pensioner betalas ut i ditt nya hemland, skatterna är annorlunda och valutaförändringar kan påverka vad du får i plånboken.

1) Spelar det någon roll vilken pension jag har?

All egen intjänad pension kan du få utbetald oavsett i vilket land du bosätter dig. Det du behöver göra är att ange vart pengarna ska skickas. Men om du har garantipension som en del i dina pensionsutbetalningar så får du inte den utbetald om du bor utan för EU/EES och några andra länder med liknande avtal. Observera att reglerna kan ändras efter år 2021. Det kan innebära att möjligheten att få garantipension om du flyttar utomlands upphör.

Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd får du bara om du är bosatt och skriven i Sverige.

Om du flyttar tillbaka till Sverige får du automatiskt garantipension om du är berättigad till det.

2) Vad betalar jag för skatt på min pension om jag bor i ett annat land?

När du flyttar utomlands gäller andra skatteregler. Men du skattar en del av din pension i Sverige. Läs mer om vilka skatteregler som gäller för dig som flyttar utomlands. 

3) Hur påverkar valutaförändringar min pension?

Svensk pension betalas ut i svensk valuta. Det betyder att om den svenska kronans värde sjunker jämfört med valutan i det land där du bor, så kommer utbetalningen att bli lägre än tidigare i ditt lands valuta. Valutor kan variera rätt kraftigt så det kan vara bra att ha ett buffertkonto i det land du bor, med det landets valuta.

4) Glöm inte att meddela din nya adress

Flyttar du till ett annat land måste du själv meddela pensionsbolagen att du har en ny adress. Annars riskerar du att gå miste om viktig information om din pension.

Mer läsning