Till sidans huvudinnehåll

Så påverkar arbetslöshet din pension

Ibland blir livet inte som man tänkt sig. Att bli arbetslös är inget man planerar, men ändå händer det ibland . Här kan du läsa om hur det påverkar din pension.

Uppdaterad: 2021-08-25 3 min läsning


En pappa och hans son ger varandra saker genom ett öppet fönster

Om du blir arbetslös och får a-kassa så ska den deklareras som inkomst. Då får du pensionsrätter i den allmänna pensionen, det vill säga den pensionsdel som visas i det orange kuvertet. Eftersom du inte har någon arbetsgivare får du inte någon inbetalning till tjänstepension när du är arbetslös. De pengar som du redan har tjänat in till din tjäsntepension har du förstås kvar.

Kanske har du tecknat en inkomstförsäkring? Det är en försäkring som vid arbetslöshet ger högre ersättning utöver den vanliga a-kassan. Tänk i så fall på att pengarna som du får ut från din inkomstförsäkring inte är pensionsgrundande.

Om du har börjat ta ut din allmänna pension fast du fortsätter att jobba så påverkas pensionsutbetalningen om du blir arbetslös. Dagpenningen minskar med beloppet för din allmänna pension. Om du gör ett uppehåll i pensionsuttaget så upphör avdraget. Kontatka Pensionsmyndigheten om du inte vill att pensionen ska betalas ut längre. Kom ihåg att också meddela a-kassan att du gjort ett uppehåll.

Här får du enkelt koll på dina pensioner

  • Automatisk insamling ger dig en samlad bild av dina pensioner.
  • Ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.
  • Tjänsten är enkel, oberoende och kostnadsfri.
Logga inRegistrera dig

Mer läsning