Till sidans huvudinnehåll

Så påverkas din pension av sjukdom

Att bli sjuk och vara hemma någon vecka eller två påverkar inte pensionen. Men om du är sjuk under en längre tid kan det få effekt på din framtida pension.

Uppdaterad: 2023-08-15

En man sitter vid köksbordet och tar medicin

När du blir sjuk och får sjukpenning betalar du skatt och tjänar därigenom in pensionsrätter till den allmänna pensionen. Det vill säga den pension som du ser i det orange kuvertet. I de kollektivavtalade tjänstepensionsavtalen finns även ett skydd som ger dig inbetalningar till tjänstepensionen om du blir sjuk. Förmånerna kan se olika ut beroende på var du är anställd. Även om du inte har en kollektivavtalad tjänstepension kan din arbetsgivare ha tecknat en tjänstepensionslösning för dig. Om du är osäker på vad som gäller för dig ska du fråga din arbetsgivare.

Sjukersättning och pension

Om du får sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension, så skattar du för det och pengarna är pensionsgrundande i den allmänna pensionen. Då får du också extra pengar till den allmänna pensionen via ett pensionsgrundande belopp. Läs mer hos Pensionsmyndigheten.

Även i tjänstepensionerna finns skydd för dig som får sjukersättning. Skydden kan se olika ut beroende på vilket avtal du tillhör eller om du har en tjänstepension överhuvudtaget. Ta reda på vad just din tjänstepension heter. Fråga på jobbet.

Sjukersättningen upphör när du fyller 66 år. År 2026 kommer åldersgränsen att höjas till 67 år. 

Om du har hel eller partiell sjuk- eller aktivitetsersättning eller får yrkesskadelivränta från Försäkringskassan får minPension inte ett tillräckligt underlag för att göra en tillförlitlig pensionsprognos. Du bör istället ta kontakt med Pensionsmyndigheten och de olika bolag dr du har din tjänstepension.

Mer läsning