Till sidans huvudinnehåll

Plugga ger pension

Om du studerar på högskola eller universitet och får studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN, så ger det extra pensionsrätter som betalas av staten. Det enda du behöver göra är att söka bidragsdelen i studielånet.

Uppdaterad: 2022-11-16

Studenter pluggar tillsammans

Jämfört med att arbeta så ger studier inte så mycket pension. Om du arbetar och tjänar 20 000 kronor i månaden tjänar du in ungefär 4 000 kronor i månaden till din framtida pension.  Pluggar du heltid och tar ut hela bidragsdelen sätts det av ungefär 700 kronor i månaden till din framtida pension. 

Men att plugga är ett bra sätt att så småningom få ett jobb med bra villkor för pensionen. Studier kan ge högre lön, bättre möjligheter på arbetsmarknaden och kanske ett jobb där du orkar jobba långt upp i åren. Dessutom kanske du har möjlighet att jobba extra under studietiden. Eller kanske kan du ta ett sommarjobb som förbättrar pensionskalkylen.

Tänk på att inte plugga för länge! De flesta behöver jobba upp emot 40 år för att få en bra pension.  

Gör så här för att få pension när du pluggar

Ansök om bidragsdelen när du söker studielån så får du automatiskt pensionsrätter.  När du får ditt orange kuvert ser du vad den är värd.

Mer läsning