Till sidans huvudinnehåll

Tjäna in till pension när du sommarjobbar

Det är nu det börjar. Även om det är många år kvar till det är dags att gå i pension kan det första sommarjobbet ge pensionspengar. Se bara till att jobba vitt och att tjäna cirka 22 200 kronor under året 2023.

Uppdaterad: 2023-08-18

Två ungdomar strosar i stan

Att betala skatt ger pension

När du jobbar och betalar skatt tjänar du in till din pension. Från din inkomst sätts det av motsvarande 18,5 procent av lönen till din pension. För att betala skatt behöver du tjäna ihop cirka 22 200 kronor på ett år. (2023) Tjänar du mindre behöver du inte betala skatt, men då får du å andra sidan inga pensionsrätter heller. Att jobba svart är förstås inte heller bra.


Via deklarationen får du pengar till din allmänna pension. Hur mycket pensionsrätter du tjänat in redovisas i det orange kuvertet. Orange kuvertet kommer från Pensionsmyndigheten som är den myndighet som sköter den allmänna pensionen.

Vid låga inkomster kommer du att få mer inbetalt till din pension än vad du betalar i skatt.

Exempel

Tjänar du 25 000 kronor på ett år så betalar du 1 800 kronor i skatt.

Från de pengarna dras en pensionsavgift på sju procent av lönen = 1 750 kronor

Dessutom betalar arbetsgivaren in, 10,21 procent av lönen = 2 550  kronor.

Tillsammans får du pensionsrätter på 1750 kronor + 2 550 kronor=  4 300 kronor.

Det kan skrivas så här också:

24 000 kronor – pensionsavgiften på sju procent * 18,5 procent= 4 300 kronor.

Får du tjänstepension också? 

Du kan få extra pensionsinbetalningar från din arbetsgivare. Det kallas tjänstepension eller ibland avtalspension.  Det är inget som är obligatoriskt så du bör helst fråga på jobbet om det gäller dig. De flesta som jobbar har en kollektivavtalad tjänstepension som fack och arbetsgivare gemensamt har kommit överens om.

Tjänstepension i offentlig sektor

Jobbar du inom kommun, region eller om du har ett statlig jobb så kan du vara säker på att du har tjänstepension. För dessa grupper finns det ingen lägsta ålder för när inbetalningarna börjar och du får den från första kronan. 

Privat sektor

Jobbar du hos en privat arbetsgivare finns oftast, men inte alltid, tjänstepension.  När du jobbar inom privat sektor är den lägsta åldern vanligtvis 25 år för att få inbetalning till tjänstepension. Omfattas du av SAF-LO Avtalspension är den lägsta åldern 22 år från år 2023. 

Är du osäker på om du får tjänstepension eller inte så fråga på jobbet. Du kan också logga in på minPension och se om det finns någon tjänstepension som betalats in till dig. Så här loggar du in på minPension.

Hur viktig är tjänstepensionen?

En vanlig tjänstepension innebär att din arbetsgivare betalar in 4,5 procent av din lön till ett konto där du själv kan bestämma hur pengarna ska förvaltas. Många avtal innehåler dock extra avsättningar till exempelvis flexpension. Fråga på jobbet vad som gäller för dig. Har du ett statligt jobb eller jobbar du i kommun- eller region betalar arbetsgivaren in motsvarande sex procent av din lön till tjänstepension. 

Exempel

Har du en lön på 20 000 kronor i månaden så sätts det varje månad av 20 000 kr * 4,5 procent = 900 kronor.  

De pengar som betalats in till din tjänstepension får du besked om i andra kuvert än det orange kuvertet.

Tjuvkika i ditt orange kuvert

När du loggar in på minPension kan du se vad du får i ditt orange kuvert. Du kan även kolla om du har tjänstepension. Du kan alltså se vad som totalt betalats till din framtida pension. 

Normalt kommer det orange kuvertet i februari och mars, men på minPension finns dina uppgifter tidigare än så och du kan följa hur värdet på dina premiepensionsfonder förändras.

Mer läsning