Till sidans huvudinnehåll

Jobba och ta ut pension samtidigt - så blir skatten 2022

Det är inte alla som vill sluta jobba helt och hållet från en dag till en annan. Många fasar ut arbetslivet med att jobba lite mindre samtidigt som de tar ut pension. Går det att blanda jobb och pension hur som helst – och hur påverkas skatten? Här är 2022 års skatter.

Uppdaterad: 2022-08-25

Två kvinnor planterar om en blomma

Så påverkas den allmänna pensionen

För den allmänna pensionen, den i det orange kuvertet, spelar det ingen roll om du jobbar eller inte. Du kan både ta ut full pension och jobba vidare som vanligt.

Det som påverkas är skatten som kan bli högre om lön och pension tillsammans ger inkomster på över 46 000 kronor i månaden och mer. Då kan du få betala statlig skatt på de sista tusenlapparna.

Om du tar ut pension och jobbar samtidigt får du inte a-kassa om du blir arbetslös. Enligt A-kassans regler anses du ha försörjning ändå eftersom du tar ut pension. Det du kan göra är att stoppa uttagen av allmän pension  – då är du återigen berättigad till a-kassa.

Du tjänar in nya pensionsrätter när du fortsätter att jobba. Däremot får du inga nya pensionsrätter på den del av inkomsten som är pension.

Du kan ändra dig om du inte vill ha pension längre, eller ett lägre belopp. Då hör du bara av dig till Pensionsmyndigheten igen.

Så påverkas tjänstepensionen

För tjänstepensionen gäller lite olika regler beroende på vilket avtal du har. Här är det bra att prata med arbetsgivaren eller facket om vad som gäller. En del tjänstepension går inte att ta ut samtidigt som du jobbar vidare.

Det går inte att stoppa ditt uttag eller ändra ersättningen i utbetalningen om du har påbörjat uttaget av en tjänstepension.

Tänk på att tjänstepensionsavtalen är olika. Kontakta därför ditt pensionsbolag för att få veta vad som gäller för just dig.

Så påverkas din privata pensionsförsäkring

Din privata pensionsförsäkring har ingen koppling till arbetslivet – så här kan du blanda som du vill. Men privata pensionsförsäkringar beskattas ungefär som lön, vilket innebär att du kan få betala statlig skatt om din lön och din pensionsförsäkring tillsammans ger höga inkomster.

Om du har egen firma 

Den som har egen firma (gäller inte aktiebolag)  och tar ut hela den allmänna pensionen och  fortsätter sin verksamhet sänker sina sociala avgifter från 28,97 till 10,21 procent. Det gäller även för den som är under 65 år och som tagit ut allmän pension under hela inkomståret, alltså från årsskiftet.

Olika skatt på pension och lön

De inkomster du har som lön och det du tar ut som pension beskattas olika. Det spelar dessutom roll hur gammal du är.

Inkomster från lön beskattas lägre än pension. Skillnaden är jobbskatteavdraget. Du har också lägre skatt, både på pension och på lön, från det år du fyller 66 år (gäller år 2022 för födda 1956. År 2023 höjs gränsen till 67 år och berör födda 1957). Då får du ett högre jobbskatteavdrag på lönen och ett högre grundavdrag på pensionen (kommunalskatt i exemplen riksgenomsnittet, inklusive kyrkoskatt).  Om du är född 1957 och senare kommer åldersgränserna att vara annorlunda. Läs mer om de förändringarna på vår blogg.

Exempel 1 Skatt på lön och pension innan det år du fyller 66 

Inkomst 25 000 kronor

Bara pension:  7 500 kr

Bara arbete:    5 100 kr

Hälften av båda:  5 700 kr

Exempel 2: Skatt på lön och pension från det år du fyller 66

Inkomst 25 000 kronor

Bara pension:  5 200 kr 

Bara arbete:   2 600 kr

Hälften av båda: 3 300 kr

Vill du lägga in dina egna siffror kan du göra det i Skatteverkets snurra

Förändringar från 2023

Läs mer om förändringarna i den allmänna pensionen som sker 2023.

Eller lyssna på minPensionsPodden när vi berättar om förändringarna.

Mer läsning