Till sidans huvudinnehåll

Ta ut pension och fortsätta jobba

Det går ofta utmärkt att både ta ut en del av - eller hela - pensionen och fortsätta att arbeta. Men det är viktigt att veta att om du tar ut pension samtidigt som du jobbar så kan a-kassan påverkas om du blir av med jobbet.

Uppdaterad: 2019-07-08 10 min läsning


Närbild på en man som arbetar inom skogen

Att arbeta samtidigt som du börjar ta ut hela eller delar av din pension går ofta bra. Du kan också välja att bara ta ut en sorts pension, till exempel bara allmän pension eller bara privat sparande.

Det finns ingen regel som ger dig rätt att gå ner i arbetstid bara för att du tar ut pensionen. Det är något du måste komma överens med arbetsgivaren om. I en del tjänstepensionsavtal finns flexpension, då är det lättare att få gå ner i arbetstid efter en viss ålder

Allmän pension

I den allmänna pensionen, som du ansöker om hos Pensionsmyndigheten, finns inget som hindrar att du arbetar hur mycket du vill samtidigt som du är pensionär. Du kan också ångra dig. I båda fallen fyller du i blanketten där du ansöker om pension, men om du vill att pensionen ska upphöra kryssar du i "inget uttag”. Blankett för att ansöka om allmän pension finns här.

Tjänstepension

Kolla på jobbet vad som gäller för din tjänstepension. I en del avtal kan det finnas bestämmelser som gör att du bara får jobba en begränsad del om du tar ut tjänstepensionen. Ibland kan du inte heller välja att bara ta ut en del av tjänstepensionen. Det är hela eller inget som gäller. Tänk också på att om du börjar ta ut tjänstepensionen så kan du inte ändra dig och ta ut mindre pension senare.

Arbetar du och tar ut pension samtidigt får du lägre eller ingen a-kassa

Tar du ut allmän pension påverkas alltid a-kassan. Tar du ut pension, även om det är en så liten del som en fjärdedel av premiepensionen, så har du inte rätt till full a-kassa.  Dagpengen minskar med beloppet som du tar ut i pension. Om du upphör med att ta ut pension och meddelar a-kassan så får du full ersättning igen. Läs mer om a-kassa och pension bland frågor och svar hos Pensionsmyndigheten.

Privat sparande

Privat pensionssparande har inte någon koppling till om du arbetar eller inte. Du kan ta ut pengar som du vill. A-kassan påverkas inte här.

Pensionärsrabatt

Många som har fyllt 61 år vill ta ut en del av sin pension för att kunna utnyttja pensionärsrabatter. För att intyga att du tar ut pension behövs ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten. Ladda ner pensionärsintyg.

Det är inte alltid som ett pensionärsintyg räcker för att få pensionärsrabatt. En hel del rabatter gäller bara för den som fyllt 65 år (och då oavsett om man arbetar eller inte). 

Vad blir det för skatt?

Arbets- och pensionsinkomster beskattas olika. Hur gammal du är påverkar också nivån på skatten på pensions- och löneinkomster.  Om du både arbetar och tar ut pension kommer inkomsterna att beskattas i två olika kolumner. Om du har egen firma och tar ut din allmänna pension sänks dina sociala avgifter till 10,21 precent (avgiften är sänkt från 1 juli 2019) 

 

Mer om pension och jobb på blogg.minpension.se

Att jobba och ta ut skatt samtidigt

På pensionsportalen minPension kan du som har tjänat in till pension i Sverige logga in och se hela din pension och göra pensionsprognoser. Verksamheten drivs och finansieras till hälften av staten, till hälften av pensionsbolagen. Det gör minPension till en neutral och oberoende webbportal som är kostnadsfri för dig som användare.

Logga in