Till sidans huvudinnehåll

Så blir skatten när du jobbar och tar ut pension

Många väljer idag att fasa ut arbetslivet med att jobba mindre och samtidigt ta ut pension. Men går det att göra hur som helst? Och hur påverkas skatten? Här är 2023 års skatter.

Uppdaterad: 2023-08-28

Två kvinnor planterar om en blomma

Det är inte alla som vill sluta jobba helt och hållet från en dag till en annan. Många fasar ut arbetslivet med att jobba lite mindre samtidigt som de tar ut pension. Går det att blanda jobb och pension hur som helst – och hur påverkas skatten? Här är 2023 års skatter. 

Tillägg: Ändrade skatteregler för den som är född 1957. Läs mer här: 

Så påverkas den allmänna pensionen

För den allmänna pensionen, den i det orange kuvertet, spelar det ingen roll om du jobbar eller inte. Du kan både ta ut full pension och jobba vidare som vanligt.

Om du tar ut pension och jobbar samtidigt får du inte a-kassa om du blir arbetslös. Enligt A-kassans regler anses du ha försörjning ändå eftersom du tar ut pension. Det du kan göra är att stoppa uttagen av allmän pension  – då är du återigen berättigad till a-kassa.

Du tjänar in nya pensionsrätter när du fortsätter att jobba. Däremot får du inga nya pensionsrätter på den del av inkomsten som är pension.

Du kan ändra dig om du inte vill ha pension längre, eller ett lägre belopp. Då hör du bara av dig till Pensionsmyndigheten igen.

Så påverkas tjänstepensionen

För tjänstepensionen gäller lite olika regler beroende på vilket avtal du har. Här är det bra att prata med arbetsgivaren eller facket om vad som gäller. En del tjänstepension går inte att ta ut samtidigt som du jobbar vidare.

Det går inte att stoppa ditt uttag eller ändra ersättningen i utbetalningen om du har påbörjat uttaget av en tjänstepension.

Tänk på att tjänstepensionsavtalen är olika. Kontakta därför ditt pensionsbolag för att få veta vad som gäller för just dig.

Så påverkas din privata pensionsförsäkring

Din privata pensionsförsäkring har ingen koppling till arbetslivet – så här kan du blanda som du vill. Men privata pensionsförsäkringar beskattas ungefär som lön, vilket innebär att du kan få betala statlig skatt om din lön och din pensionsförsäkring tillsammans ger höga inkomster.

Om du har egen firma 

Den som har egen firma (gäller inte aktiebolag)  och tar ut hela den allmänna pensionen och  fortsätter sin verksamhet sänker sina sociala avgifter från 28,97 till 10,21 procent. Det gäller även för den som är under 66 år och som tagit ut allmän pension under hela inkomståret, alltså från årsskiftet.

Olika skatt på pension och lön

De inkomster du har som lön och det du tar ut som pension beskattas olika. Det spelar dessutom roll hur gammal du är. Särskilda regler gäller om du är född 1957, läs mer här.

Inkomster från lön beskattas lägre än pension. Skillnaden är jobbskatteavdraget. Du har också lägre skatt, både på pension och på lön, från det år du fyller 67 år (gäller år 2023 för födda 1956.  Då får du ett högre jobbskatteavdrag på lönen och ett högre grundavdrag på pensionen (kommunalskatt i exemplen riksgenomsnittet, inklusive kyrkoskatt).  Om du är född 1957 och senare kommer åldersgränserna att vara annorlunda. Du får lägre skatt än tidigare om du fortsätter att arbeta men du får vänta med den lägre skatten på pension till år 2024.  Läs mer om de förändringarna på vår blogg.

Exempel 1 Skatt på lön och pension innan det år du fyller 66 

Inkomst 25 000 kronor

Bara pension:  7 500 kr

Bara arbete:    5 100 kr

Hälften av båda:  5 700 kr

Exempel 2: Skatt på lön och pension från det år du fyller 67

Inkomst 25 000 kronor

Bara pension:  5 200 kr 

Bara arbete:   2 600 kr

Hälften av båda: 3 300 kr

Vill du lägga in dina egna siffror kan du göra det i Skatteverkets snurra

Förändringar från 2023

Läs mer om förändringarna i den allmänna pensionen som sker 2023.

Eller lyssna på minPensionsPodden när vi berättar om förändringarna.

Mer läsning