Till sidans huvudinnehåll

30 år? Eller 40? Så blir pensionsprognosen högre

Har du gjort en prognos? Verkar det som om du kommer få lägre pension än andra i din ålder som har ungefär samma jobb? Här får du som är ung tips på vad du kan göra för att pensionen ska bli högre.

Uppdaterad: 2024-03-07

två tjejer hänger i en soffa och kollar på dator

I artikeln "Är din pensionsprognos oväntat låg" finns förklaringar till varför pensionen kan bli låg. 

Här får du konkreta tips på vad du som är ung kan göra för att pensionen ska bli högre.


Är du 30 år? Eller 40 och undrar vad du kan göra om pensionsprognosen är låg?

Kom ihåg att du har många år kvar till pension. Det finns tid att tjäna in mer pengar och därmed förbättra läget.

Börja med att ta reda på vad som påverkar pensionen. Läs artikel "Är din prognos oväntat låg" och testa verktyget "minPension för unga" - i det får du hjälp att förstå vilka faktorer som påverkar pensionen. 

Här är några förslag på vad du kan göra för att pensionen ska bli högre

  • Tjänstepensionen är en viktig del i din totala pension. Har du ingen tjänstepension på ditt nuvarande jobb kanske det är dags att prata om det med din arbetsgivare. Tänk på att en normal tjänstepensionsinbetalning motsvarar ungefär fem procent av lönen.
  • Även om du har haft år med låga inkomster så kanske du tjänar mer nu. Ett sätt att höja pensionen är att spara extra, om du har möjlighet till det.
  • Om du kan, se till att åren med deltid inte blir för många. Deltid ger mindre lön här och nu, men gör också din framtida pension lägre. 
  • Det är lång, lång tid kvar till du ska gå i pension. Men börja redan nu att ställa in dig på att jobba något år extra. Ett sätt att höja pensionen är nämligen att arbeta något år till. I prognosverktyget på minPension kan du testa hur din pension påverkas om du höjer din pensionsålder.
  • Fundera också på hur mycket pengar du kan behöva som pensionär. Kanske räcker pengarna till dina drömmar, även om det verkar som att din pension kan bli lägre än andras. 

Mer läsning