Till sidans huvudinnehåll

Förberedelser inför att gå i pension

Att förbereda dig inför pensionen gör att du får bättre koll på hur din ekonomi kommer att se ut, både på kort och lite längre sikt. Här är en checklista på vad du kan behöva ta reda på.

Uppdaterad: 2024-01-19

En kvinna får hjälp att tolka något på datorn.

Del 1 - Förberedelserna  

Är du klar med dina förberedelser? Läs om hur du ansöker om pension i del 2

1) Använd Uttagsplaneraren

Om du loggar in på minPension och väljer verktyget Uttagsplaneraren så kan du där göra en samlad plan för dina pensionsuttag. Verktyget är öppet för alla som har ett år eller mindre kvar tills det går att ta ut någon pension. Här får du hjälp med att fördela pensionen över tid, du får en skatteuträkning och en aktivitetsplan för hur du tar kontakt med bolag och myndigheter för att förverkliga din plan. 

Se även vad som händer över tid. Räkna med att du ska vara pensionär i 20 år eller mer. Använd prognosen för att testa olika pensionsåldrar. Vad händer om du jobbar något år extra? Se också hur pensionen påverkas om du tar ut dina pensioner vid olika tillfällen.

I Uttagsplaneraren får du koll på:

  1. Hur din pension påverkas av den ålder du börjar ta ut den.

  2. Om det finns delar i din pension som bara kommer att betalas ut under en kort tid, till exempel under fem år. Se också efter vilka pensioner som betalas ut resten av livet.

  3. Vilken skatt du får. Tänk på att det är olika skatt beroende på hur gammal du är och att skattesatser kan förändras över tid.

2) Hur mycket pengar behöver du som pensionär?

De flesta kan räkna med att pensionen blir lägre än lönen. Det innebär att en del utgifter kanske behöver ses över inför pensioneringen. Och kom ihåg att om du ska ta ut en del av pensionen på kortare tid så förändras dina inkomster på sikt.

Tips!

  • Provpensionera dig en månad. När du har gjort din pensionsprognos och dessutom kollat vad du kommer att få ut efter skatt så kan du prova att leva på den summan en månad eller två. Hur kändes det? Blev det pengar över när månaden var slut? Eller kändes förändringen svår?
  • På "Hallå konsument" finns budgetkalkylen där du kan få hjälp att räkna ut dina kostnader som pensionär.
  • Lyssna via Soundcloud på minPensionsPoddens avsnitt: Så går du i pension
  • Lyssna via Soundcloud på minPensionsPoddens avsnitt: Vad kostar en pensionär 2024?

3) Hur kan det bli mer?

Om du har låg pension kan du ansöka om bostadstillägg för pensionärer. Det gör du hos Pensionsmyndigheten. Hos Pensionsmyndigheten finns också en räknesnurra där du kan prova om det är aktuellt för dig att göra en ansökan.

När du ansöker om bostadstillägg prövas samtidigt om du är berättigad till äldreförsörjningsstöd. Det kan vara aktuellt om du till exempel har tillbringat många vuxna år utomlands.

Mer som du bör veta om pensioner i minPensionsPodden

Klicka på länken och lyssna på poddavsnittet

Vi har samlat alla poddavsnitt som riktar sig till dig som börjar fundera på pensionsuttagen. Lyssna via Soundcloud

Är du klar med dina förberedelser? Läs om hur du ansöker om pension i del 2

Mer läsning