Till sidans huvudinnehåll

Går det att ångra pensionsuttaget?

De flesta som börjat ta ut sin pension fortsätter med det och behöver inte göra några förändringar. Men om du vill pausa pensionen ett tag, till exempel för att du fått ett tillfälligt jobb, gäller olika regler för olika pensioner.

Uppdaterad: 2024-01-12

En man plockar äpplen i en villaträdgård

Även som pensionär kan livet ta nya vändningar. Då kan det finnas anledning att ändra pensionsuttaget. Till exempel kan du få ett jobb som gör att pension och lön tillsammans kan ge så mycket pengar att du får betala statlig skatt. Eller så kanske du ångrar att du tagit ut din tjänstepension på kort tid, vilket ger mycket pengar de första åren men betydligt mindre senare i livet.

Men att pausa pensionen, eller ändra förutsättningarna, går inte alltid att göra.

Allmän pension

Den allmänna pensionen kan du pausa när du vill. Du kan också välja att ta ut delar av den, till exempel 50 procent. Det går också att bara ta ut premiepensionsdelen.

Däremot går det inte att ändra utbetalningstid. Den allmänna pensionen betalas alltid ut livsvarigt.

När du vill ändra något behöver du skicka in en ny blankett till Pensionsmyndigheten. Det kan ta någon månad innan förändringen genomförs, så det är bra att vara ute i god tid.

Tänk på att om din allmänna pension har inslag av stöd, som garantipension och inkomstpensionstillägg, så behöver du ta ut inkomstpensionen för att få del av de stöden. 

Tjänstepension

Du kan inte ändra ditt utbetalningsval av tjänstepension. Du kan inte ändra utbetalningstidens längd och inte heller tillfälligt stoppa uttagen.

Om du vill ändra på villkor, till exempel när du ska ha din första utbetalning eller antal år som pensionen ska betalas ut på, behöver du göra valen innan du tar ut pengarna. 

Förändringar kan vara på gång. Den parlamentariska pensionsgruppen är överens om att det ska gå att pausa tjänstepensioner. Men ännu är inga beslut fattade. Läs mer här: 

 

Tips!

Har du tagit ut din tjänstepension på för kort tid? Är du orolig för att få väldigt låg pension senare i livet? Du kan alltid pausa hela eller delar av din allmänna pension! Fördelen med det är att den allmänna pensionen då ger dig högre månadsutbetalningar när du börjar att ta ut den igen.

Mer läsning