Till sidans huvudinnehåll

Pension när du jobbar utomlands

Det kan vara kul och lärorikt att jobba utomlands. Både med svensk och utländsk arbetsgivare. Men hur blir det med pensionen?

Uppdaterad: 2023-12-27

En ung kvinna sitter och väntar på tunnelbanan

Din pension om du jobbar utomlands med svensk arbetsgivare

Om du inte betalar skatt i Sverige tjänar du inte in några pensionsrätter till den allmänna pensionen, alltså den pension som visas i det orange kuvertet. För att få allmän pension måste din arbetsgivare betala sociala avgifter för dig i Sverige. Du kan däremot få pension från det land där du jobbar. Om du är osäker ska du fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Inbetalningen till tjänstepensionen kan påverkas även om du jobbar för en svensk arbetsgivare i ett annat land.  Ta reda på vad som gäller för dig.

Här finns en sammanställning för dig som vill ha mer information


Din pension om du jobbar utomlands för en utländsk arbetsgivare

När du jobbar utomlands för en utländsk arbetsgivare finns det ingen koppling till svensk pension. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller för dig – helst innan du tackar ja till jobbet.


Andra saker om din pension att ha koll på när du jobbar utomlands

Bor du utomlands i många år utan att arbeta och får pension från det landet så kan det påverkar din pension när du flyttar tillbaka till Sverige.

Om du då får garantipension beräknas den på hur många år mellan 16-64 år som du har bott i Sverige. För att få maxbeloppet ska du ha varit bosatt i Sverige i 40 år. Har du till exempel bott  här i 30 år får du 30/40-delar, om du har bott i Sverige i 20 år får du hälften av maxbeloppet. Observera att nya regler gäller för garantipensionen för dig som är född 1976 och senare.

Olika länder har olika regler för hur länge du ska ha jobbat i landet för att få pension. Detsamma gäller för andra länders motsvarighet till tjänstepension. Fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig.

Garantipension är ett grundskydd i den allmänna pensionen för dig som har haft en låg inkomst eller ingen alls

Om du är född 1976 eller senare gäller nya regler för garantipensionen. För att få maxbeloppet för garantipensionen räcker det inte med att ha bott i Sverige i 40 år. Du ska också haft pensionsgrundande inkomst motsvarande det gällande årets inkomstbasbelopp, det vill säga 76 200 kronor år 2024, mellan 16 och 25 år för att även dessa år ska ligga till grund för garantipension. Garantipensionen betalas bara ut om du är bosatt i Sverige. 

Mer läsning