Till sidans huvudinnehåll

Skilsmässa kan minska din pension

En skilsmässa eller separation kan påverka pensionen. Återbetalningsskyddet kan påverkas. Om du får premiepension från din partner upphör inbetalningarna. Sparandet kan behöva delas..

Uppdaterad: 2020-04-24 3 min läsning


En kvinna läser böcker för barn

Så påverkas den allmänna pensionen vid en skilsmässa

Om en av parterna har valt att föra över sin premiepension till den andra upphör överföringen automatiskt vid skilsmässa. De pengar som redan har förts över behåller den som fått pengarna och de ingår inte i bodelningen när den gemensamma egendomen ska delas.  

Så påverkas tjänstepensionen vid skilsmässa

Om du har valt någon typ av skydd för dina efterlevande är det vanligtvis den du är gift med eller bor tillsammans med som omfattas. Om du har skilt dig bör du kolla att återbetalningsskydd och andra typer av efterlevandeskydd har upphört att gälla. Hör av dig till den valcentral som administrerar din pension, eller till de bolag som förvaltar pengarna.

Så påverkas privat pensionssparande vid skilsmässa

Privat pensionssparande ska normalt delas mellan makarna vid en skilsmässa. 

På pensionsportalen minPension kan du som har tjänat in till pension i Sverige logga in och se hela din pension och göra pensionsprognoser. Verksamheten drivs och finansieras till hälften av staten, till hälften av pensionsbolagen. Det gör minPension till en neutral och oberoende webbportal som är kostnadsfri för dig som användare.

Logga in