Till sidans huvudinnehåll

Om ITP

Om du är privatanställd tjänsteman och arbetar på ett företag som omfattas av kollektivavtal har du ITP som tjänstepension. Du kan antingen ha din tjänstepension i ITP 1 eller ITP 2.

Uppdaterad: 2020-09-09


Ung kvinna framför liten grupp människor redovisar med postat-lappar på glasvägg

Tjänstepensionen ITP är tjänstepensionslösningen för privatanställda tjänstemän. Den har tillkommit genom ett kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK.  

Om du är privatanställd tjänsteman och arbetar på ett företag som omfattas av kollektivavtal har du ITP som tjänstepension. Du kan antingen ha din tjänstepension i ITP 1 eller ITP 2. Det är ganska stor skillnad på avtalen så det är bra att ta reda på vilket du tillhör.

ITP 1

ITP 1 omfattar främst dig som är tjänsteman och född 1979 eller senare, men det finns också arbetsplatser som har valt att använda ITP 1 för alla sina anställda. Ålderspensionen i ITP 1 är premiebestämd och du väljer själva hur dina pensionspremier ska förvaltas. Du börjar tjäna in ITP 1 från 25 år och fram till du fyller 65 år.

Sparformer

Hälften av pengarna måste du placera i en trygg sparform – en traditionell försäkring.

För den andra hälften väljer du själv sparform, antingen en traditionell försäkring eller en fondförsäkring. Du kan också välja en kombination av de båda sparformerna.

Om du inte gör ett eget val placeras dina pengar i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd hos Alecta.

Skydd för familjen

Du kan välja återbetalningsskydd för din tjänstepension. Med återbetalningsskydd får dina anhöriga dina sparade pensionspengar om du dör.

Sjuk eller arbetslös

Om du blir långvarigt sjuk kan du få sjukpension via ditt kollektivavtal.

Läs mer om sjukpension hos Collectum

Är du arbetslös ligger den pension du redan har tjänat in kvar där den placerats. Däremot betalas inga nya pengar in under arbetslösheten.

ITP 2

ITP 2 omfattar dig som är född 1978 och tidigare. Du tjänar in till ITP 2 mellan 28 och 65 år. För att få full ITP ska du jobba i 30 år.

Till största del är ITP 2 förmånsbestämd. Det innebär att du får ut minst 10 procent av din slutlön när du går i pension. Den premiebestämda delen heter ITPK och motsvarar 2 procent av din månadslön. Du börjar tjäna in ITPK när du är 28 år.

Du bestämmer själv hur du vill placera pengarna i ITPK:n. Läs mer på PTK:s rådgivningstjänst eller hos valcentralen Collectum. Så här mycket betalar arbetsgivaren

Sparformer

Du kan välja att spara pengarna i ITPK:n i en traditionell försäkring eller i en fondförsäkring. 

Skydd för familjen

Du kan välja återbetalningsskydd för din tjänstepension. Med återbetalningsskydd får dina anhöriga dina sparade pensionspengar om du dör.

Om du tjänar mer än 7,5 inkomstbasbelopp, vilket motsvararen årsinkomst på 501 000 kronor år 2020, har du en familjepension till efterlevande. Du kan avstå från familjepensionen och på så sätt få en högre pension själv.

Läs mer om familjepensionen hos Collectum.

Sjuk eller arbetslös

Om du blir långvarigt sjuk kan du få sjukpension från din tjänstepension.

Mer information om sjukpension finns hos Collectum

Är du arbetslös ligger den pension du redan har tjänat in kvar där den placerats. Däremot betalas inga nya pengar in under arbetslösheten.

Om ITP i minPensionsPodden

Klicka på länkarna och lyssna.

Om ITP 1 med Staffan Ström, Alecta

Om ITP 2 med Staffan Ström, Alecta

På pensionsportalen minPension kan du som har tjänat in till pension i Sverige logga in och se hela din pension och göra pensionsprognoser. Verksamheten drivs och finansieras till hälften av staten, till hälften av pensionsbolagen. Det gör minPension till en neutral och oberoende webbportal som är kostnadsfri för dig som användare.

Logga in