Till sidans huvudinnehåll

Därför kan du inte höja lönen i prognosen

Tycker du det är konstigt att vi antar att din lön höjs med noll procent varje år? Det beror på att vi räknar om framtida pengar till dagens löner och priser så att det ska bli lättare för dig att förstå vad pensionen kommer att räcka till.

Uppdaterad: 2023-08-17

Familj jobbar hemma. Pappa byter blöjor och mamma arbetar vid en laptop.

Kommer du ihåg hur billigt godis var när du var liten? Eller vilken lön du fick när du började jobba?

Lönerna var mycket lägre då än i dag, men samtidigt var priserna låga. Din köpkraft var alltså densamma som nu. En 100-lapp räckte längre.

Tittar du in i framtiden kommer kanske mjölken att kosta 50 kronor litern. Men det har du råd med för din lön har också stigit, till kanske 100 000 kronor i månaden. Och pensionen blir minst 60 000 kronor i månaden.  

När vi gör en pensionsprognos gör vi om den till dagens löne- och prisnivå. Det är för att du lättare ska kunna förstå ungefär hur mycket din pension kommer att räcka till.

Om vi räknat upp prognosen med inflation och löneförändringar så hade du nog tyckt att en pension på 60 000 kronor i månaden verkar jättebra och inte tänkt på att hyran och matpriserna också stigit rejält i pris.

När vi gör ett antagande om din framtida pension väljer vi därför att anta att lönen inte stiger och att värdeutvecklingen på ditt pensionskapital stiger med ungefär 2 procent om året. Det är den prognosstandard som pensionsbolag och myndigheter kommit överens om.

När du ser din prognos är månadsbeloppet omräknat till dagens pris- och lönenivå. Det är för att du ska kunna få en känsla för hur mycket den pensionen räcker till. Du kan jämföra den med vilka utgifter du har i dag.

Om du räknar med förändrad lön

Om du jobbar kvar på samma jobb och har en normal löneutveckling så behöver du inte göra någonting. 

Räknar du med att i framtiden få en lön som är helt annorlunda än i dag? Kanske går du upp från deltid till heltid, eller slutar plugga och får en lön? Då är det bästa sättet att få en bra pensionsprognos att gå in i Simulatorn och lägga in din förväntade lön där.

Exempel

En skärmbild från minPension som visar hur du ändrar din lön i Simulatorn

Medel-Terese pluggar till personalvetare. När hon gör en prognos i dag så räknar verktyget med att hennes lön motsvarar vad hon tjänat på sommarjobben hittills och att hon kommer att ha de inkomsterna fram till pensionen. Det ger en väldigt låg prognos. Men om Medel-Terese går in i Simulatorn och lägger in den lön hon förväntar sig att få när hon är klar med sina studier så ger prognosen en bättre bild av vilken pension hon kan förvänta sig att få.

 Du kan också gå in i fliken "Inställningar" och ändra dina löneuppgifter där.

Mer läsning