Till sidans huvudinnehåll

Vad är framtida intjänande

Får du en varning i din prognos som säger "Framtida intjänande"? Eller ser du en eller flera rader i din pensionsprognos som har rubrik Framtida intjänande? Här förklarar vi vad det innebär och vad du ska göra.

Uppdaterad: 2021-04-29 10 min läsning


två kvinnor tittar tillsammans på en skärm.

Skapas det en eller flera rader i din pensionsprognos med rubriken "Framtida intjänande" så betyder det att vi inte vet vilken kollektivavtalad tjänstepension som dina framtida premier ska sättas in på.

Vad betyder "Framtida intjänande"

Med framtida intjänande menar vi den pension som du från och med nu planerar att tjäna in enligt den information som du registrerat i rutan "Anställningsuppgifter" i fliken "Inställningar" eller de uppgifter du valt i fliken "Simulatorn".

Har det skapats särskilda rader för framtida intjänande betyder det att vi inte vet vilken kollektivavtalad tjänstepension som dina framtida premier ska sättas in på. Istället har vi då skapat ett särskilt framtida intjänande för just dessa framtida premier i prognosen.

För att du ska få en så säker prognos som möjligt utifrån vad du har angett att du arbetar som, lägger vi till en pension som du ser när du loggar in på minPension. Där placerar vi ditt framtida intjänande.

Varför blir det fel? 

I mer ovanliga fall kan systemet skapa framtida intjänande för att vi inte kan avgöra vilken av dina pensioner som det för närvarande sätts in nya pengar till (premier). Tillsammans med de anslutna pensionsbolagen jobbar vi för att lösa problemet.

I fliken "Uttagsplaneraren" syns inte begreppet framtida intjänande. Det beror på att Uttagsplaneraren bara visar pensioner som verkligen finns hos dina pensionsbolag. 

Vad kan du göra?

Anledningen till att det inte går att avgöra vilken pension som framtida premier ska sättas in på är oftast att du i fliken "Inställningar" valt ett annat kollektivavtalat avtalsområde än det du egentligen arbetar inom. Det är alltså viktigt att du gör rätt val i rutan "Anställningsuppgifter" som du hittar i fliken "Inställningar". Samtidigt kan du kolla att vi har rätt löneuppgifter om dig.  

Att din information är fel kan också bero på att vi inte har hunnit hämta dina senaste uppgifter. Du kan starta en manuell uppdatering av dina uppgifter i fliken "Insamlingsstatus".

Här får du enkelt koll på dina pensioner

  • Automatisk insamling ger dig en samlad bild av dina pensioner.
  • Ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.
  • Tjänsten är enkel, oberoende och kostnadsfri.
Logga inRegistrera dig

Mer läsning