Till sidans huvudinnehåll

Allt du behöver veta om löneväxling

Att löneväxla kan vara ett sätt att pensionsspara om du har högre lön. I år bör din månadslön - efter löneväxlingen - vara över 51 250 kronor.

Uppdaterad: 2024-01-11

mamma och son vid en bänkskiva i köket

Så funkar löneväxling

Löneväxling kan vara ett alternativt pensionssparande för dig som har hög lön. Din månadslön - efter löneväxlingen - bör vara över 51 250 kronor i år (2024).

Om du vill löneväxla behöver du få det beviljat av din arbetsgivare. Möjligheten att löneväxla finns inte på alla arbetsplatser.

Om du vill sluta att löneväxla behöver du kontakta din arbetsgivare. Ibland kan det avståendet bara göras en gång om året.

Vid löneväxling avstår du en del av lönen och pengarna används i stället för att förstärka din pension via en extra tjänstepension. Eftersom löneskatten på den pensionsförsäkringen är lägre än de sociala avgifterna kan din arbetsgivare kompensera dig för denna mellanskillnad på 5,8 procent. Då kommer du att få ut mer i pensionssparande än den lön du har avstått från

Exempel

Den som tjänar 60 000 kronor i månaden och löneväxlar 3 000 kronor i månaden kan få en extra premie på 174 kronor i månaden. Den extra pensionsinbetalningen blir då 3 174 kr jämfört med en lönehöjning med 3 000 kronor. Om du löneväxlar 5 000 kronor ger det 290 kronor extra i månaden.

Varför ska man löneväxla 

Om arbetsgivaren kompenserar för skillnaden i skatt kan du få mer i pension än vad du avstått i lön. Det är också ett automatiskt pensionssparande som du inte behöver tänka på.

Om du betalar statlig skatt idag kan det innebära skattefördelar för dig om du enbart kommer att betala kommunal skatt när du blir pensionär. 

Att tänka igenom innan beslut om löneväxling

Att löneväxla kan vara fördelaktigt om du har hög lön. År 2024 innebär det en månadslön över 51 250 kronor, efter löneväxlingen. Om du ligger på gränsen till beloppet och inkomsten tillfälligt sjunker, till exempel om du blir sjuk eller föräldraledig, behöver du tänka igenom löneväxlingen igen.

Vid skilsmässa ingår inte det löneväxlade beloppet i en bodelning.

Om du löneväxlar för att undvika skatt, tänk på att det inte går att veta något om skatteregler när det blir dags att ta ut pensionen.

Och som vanligt - se upp för höga avgifter på försäkringen.

Vem passar löneväxling för? 

Att löneväxla kan vara bra om du har hög inkomst, är frisk, inte riskerar att bli arbetslös och är beredd att avstå delar av lönen nu för att få mer pengar som pensionär. 

Löneväxling och prognosen på minPension

Om du har en kollektivavtalad tjänstepension, vilket de allra flesta har, behöver du själv lägga till löneväxlingen om du vill ha med den i prognosen för din framtida pension. Om du är osäker på hur stor löneväxlingen är så kan du fråga din arbetsgivare.

Du kan själv lägga in löneväxlingsbeloppet i fliken Inställningar på minPension. Då kan du se hur en pågående löneväxling påverkar din framtida pension. I Simulatorn går det att testa vad en löneväxling skulle innebära, även om du inte löneväxlar just nu.

 

Vill du veta mer?

Poddavsnitt

Om löneväxling och hur du ångrar den

Mer läsning