Lyssna på Minpensionspodden

Vi har märkt att många spetsar öronen när vi pratar om pension. Även fast de tror att pension är svårt och krångligt blir de nyfikna. Därför har vi startat Minpensionspodden där vi bjuder in dig i samtalet. Vi hoppas att podden ska ge dig nya insikter och att vi ska stärka ditt självförtroende i frågor som rör pension. För egentligen är inte pension så svårt. Tvärtom är det faktiskt ganska enkelt och spännande när du tar dig tid att förstå.

Om du har frågor eller vill prata med oss gör du det via mejl till podd@minpension.se eller i sociala medier med taggen #Minpensionspodden.

Klicka här och lyssna på Minpensionspodden i datorn

Avsnitt 40 - Behöver vi PPM-pensionen? med Fredrik Nordström och Johan Florén
Premiepensionen ifrågasätts. Fast den ger bättre avkastning än Johan Florén, AP7inkomstpensionen, även för den som väljer att inte vara aktiv. Vi bjöd in Johan Florén, AP7 och Fredrik Nordström, Fondbolagens förening till #Minpensionspodden för att prata PPM.

Avsnitt 39 - Få koll på din livsekonomi, med Elisabeth Hedmark, Länsförsäkringar
I detta avsnitt pratar vi om hela livets ekonomi. Vad är viktigt att tänka på i livets olika skeden? Hur fördelar man sparpengen bäst och vilka är fallgroparna man bör undvika?

Avsnitt 38 - Därför finns Minpension.se - med vd Anders Lundström
Följ med tillbaka till tiden före pensionsportalens lansering i december 2004. Hur började allt? Vilka var initiativtagarna bakom världens nu kanske främsta pensionsportal? Och vad väntar Minpension i framtiden? Anders Lundström - Minpensions hittills enda vd - guidar oss på resan.

Avsnitt 37 - Tips för dig som vill leva pensionärslivet utomlands
Ett pensionärsliv utomlands lockar många svenskar. Men hur ser egentligen reglerna ut? Finns det fallgropar och i så fall, vilka är de?

Avsnitt 36 - Vad är en rättvis pension? Med Lars-Åke Vikberg
Här pratar vi om rättvisa pensioner – eller vad vi möjligen lägger in i ordet "rättvisa". En person som t.ex. arbetar inom vården får inte högre pension än en garantipensionär. Vad ska sporra oss att arbeta? Vill vi att pensionerna ska utjämna tidigare skillnader i inkomst – eller är det mer rättvist att de bygger på vad vi har tjänat in under arbetslivet?

Avsnitt 35 - Hur blir pensionen för generation Y - från Almedalen med Håkan Svärdman, Robin Tapper mfl.
Hur blir pensionen för dagens unga? Kommer pengarna att räcka när befolkningen blir äldre? Behöver vi jobba till 75 år, som Fredrik Reinfeldt förutspådde? Och vad ska vi tänka på under arbetslivet för att få en pension som det går att leva på? Dessa frågor diskuterade vi under årets politikervecka i Almedalen.

Avsnitt 34 - Måste man pensionsspara - med Ingela Gabrielsson, Nordea
Avdragsrätten är slopad och låga räntor tär på våra blivande pensioner. De yngre verkar behöva jobba tills de är 70 år om de ska få en hyfsad pension. Måste vi spara privat till vår pension för att det ska bli något? Och i så fall hur? I det här programmet hjälper Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, till att reda ut hur vi kan spara smart långsiktigt.

Avsnitt 33 - Hur länge räcker pensionen - med Eva Erlandsson
Hälften av oss kommer överleva medellivslängden. Några av oss blir till och med bli över 100 år. Hur ska då pengarna räcka? Eva Erlandsson är pensionsekonom på branschorganisationen Svensk Försäkring. I det här programmet berättar hon om varför försäkringsmomentet i pensionen är så viktigt för oss som tänker leva länge.

Avsnitt 32 - vad är en valcentral - med Tomas Carlsson, Collectum
Det är lätt att blanda ihop valcentralens roll med pensionsbolagets. I det här avsnittet reder vi ut vad valcentralen gör och inte gör. Till vår hjälp har vi Tomas Carlsson som är pensionsexpert på Collectum, valcentralen för ITP.

Avsnitt 31:1 - om ITP 1 - med Staffan Ström, Alecta
Är du privanställd tjänsteman, född 1979 eller senare och anställd på ett företag som har kollektivavtal? I det här avsnittet reder vi ut hur din tjänstepension fungerar och vad du ska tänka på.

Avsnitt 31:2 - Om ITP 2 - med Staffan Ström, Alecta
Är du privatanställd tjänsteman, född 1978 eller tidigare och anställd på ett företag som har kollektivavtal? I det här avsnittet reder vi ut hur din tjänstepension fungerar och vad du ska tänka på.

Avsnitt 30 - Så växer dina pensionspengar - med Mattias Munter, Skandia
Hur ska man spara långsiktigt när det är nollränta? I det här avsnittet berättar Mattias Munter på Skandia om alternativa placeringar.

Avsnitt 29 - Hur stor blir pensionen för utrikes födda
Kristina Kamp förklarar rapporten "Hur stor blir pensionen för utrikes födda".

Avsnitt 28 - Fem pensionstips för 80-talister - med Lina Milton från Nordnet
Är du 30 plus har du långt kvar till pensionen och stor möjlighet att påverka den. Lina Milton är 80-talist och arbetar på Nordnet. I det här avsnittet delar Lina med sig av sina fem bästa tips för att få en bra pension.

Avsnitt 27 - En fotbollsspelares spartankar - med Daniel Theorin
Den före detta allsvenska fotbollsspelaren Daniel Theorin gästar Minpensionspodden och berättar om sin karriär men också om tankarna kring att tjäna mycket pengar som ung.

Avsnitt 26 - Så påverkas pensionen när du jobbar utomlands
Möt egenföretagarna Mia och Stefan Niemi som mitt i livet bestämde sig för att flytta till Spanien. I programmet får du veta hur utlandsarbete påverkar pensionen och vad du bör ha koll på innan du bestämmer dig.

Avsnitt 25 - Om premiepension och PPM
Just nu är premiepensionen, eller PPM som den också kallas, ett hett ämne. Men vad är egentligen premiepension? Vad är den bra för? I det här avsnittet grottar vi ner oss i premiepensionens historia. Du får också veta hur du väljer fonder och vad som händer med dina pengar om du inte väljer.

Avsnitt 24 - Så funkar Avtalspension SAF-LO
Avtalspension SAF-LO är tjänstepensionsavtalet som gäller för privatanställda arbetare. I det här programmet guidar AMF:s trygghetsekonom, Dan Adolphson, oss igenom avtalet.

Avsnitt 23 - Begriplig pensionsinformation ger mindre ångest
De färgglada pensionskuvertens tid är här. Många får ångest av att se dem, men frågan är om pensionsinformation behöver vara ångestladdad? Går det att göra den roligare och mer begriplig? I programmet möter du vår utvecklingschef Patrik Malmquist som delger oss sina tankar om framtidens pensionsinformation.

Avsnitt 22 - Så får mammor bättre pension
Pensionssystemet är inte ojämställt. Ändå skiljer sig män och kvinnors pension åt med flera tusen kronor varje månad. I det här avsnittet pratar vi om vad du kan göra för att jämna ut skillnaderna i ditt förhållande.

Avsnitt 21 - Klarar alla av att jobba till 67?
Vi ska jobba allt längre - men vad händer om man inte orkar eller kan? Gäst i studion är Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF

Avsnitt 20 - Spåkulan - det händer 2017
Vi börjar det nya året med att blicka in i det. Vilka siffror är viktiga att ha koll på 2017? Hur kommer den låga räntan att påverka din pension? Behöver du spara och i så fall hur?

Avsnitt 19 - Vad är PA 16?
Vi pratar om det nya tjänstepensionsavtalet som gäller inom staten, PA 16. Vad är nytt och vem berörs? Gäst i studion är Olof Lundvall, informationschef på Statens Tjänstepensionsverk, SPV. Mer info om det statliga tjänstepensionsavtalet hittar du på SPV:s hemsida >>

Avsnitt 18 - Julquiz med knorr
I det här avsnittet grillas Ulrica Loeb och Maria Eklund med juliga frågor. Ett tillfälle att lära dig allt du inte visste att du behövde veta om pensioner.

Avsnitt 17 - Så fungerar flexpension och löneväxling
Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande försvann vid årsskiftet har två nya begrepp seglat upp på pensionshimlen; löneväxling och flexpension. I det här programmet reder vi ut vad det är och vem som kan få det!

Avsnitt 16 - Fem fondtips till pensionsspararen
Aron Sigblad, fondredaktör på Aktiespararna, lär oss mer om att spara långsiktigt i fonder. Arons fem tips för nybörjare hittar du på blogg.minpension.se.

Avsnitt 15 - Så får slackers en bra pension - börja jobba tidigt
Studion gästas av Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta och författare till rapporten "Ett långt arbetsliv börjar tidigt".

Avsnitt 14 - Fem tips som stärker ditt ekonomiska självförtroende
Tillsammans med Johanna Kull, sparekonom på Avanza diskuterar vi kvinnors låga ekonomiska självförtroende som ofta leder till dålig utveckling på sparandet. I slutet av programmet får du fem tips på hur du kan bli modigare!

Avsnitt 13 - Anette Norbergs pensionstips vid kort karriär
I det här programmet pratar vi pension med Anette Norberg som är Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna med två OS-guld, tre VM-guld och sju EM-guld.

Avsnitt 12 - Vad händer med pensionen om jag dör eller skiljer mig?
Gäst i studion är Lena Schelin, vd på Änke- och Pupillkassan
- Länk till "Om detta bör vi tala - viktig info till dig som vill veta mer om livet efter döden

Avsnitt 11 - Fem bra pensionstips för trädgårdsfantasten
- Läs den digitala boken "Odla din pension"

Avsnitt 10 - Hur får vi pensioner som det går att leva på?
Gäst i studion är Anna Brink, ekonom på Svensk Försäkring

Avsnitt 9 - Pensionstips till egenföretagaren
Gäst i studion är egenföretagaren Emma Hjorth, Hjorth och Partners
- Länk till Foras information om tjänstepension till egenföretagare
- Länk till Länsförsäkringars information om småföretagare

Avsnitt 8 - Fem smarta pensionstips till hipsters
Gäst i studion är Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF Pension

Avsnitt 7 - Smarta verktyg för pensionskoll
Gäst i studion är Marcus Lindenius, Konsumenternas Försäkringsbyrå
Länk till Pensionsguiden på Konsumenternas.se

Avsnitt 6 - Extrajobben som ger pension
Läs också våra blogginlägg om pension för unga
- Nybakad student - så slipper du jobba till 70

- Planera sommarjobbet

Avsnitt 5 - Om deltidsarbete och annat som påverkar pensionen när du får barn
Gäst i studion Charlotte Rosén, mamma till Olle, 5 år
Tips till dig som funderar på barn och pension

Avsnitt 4 - Varför öppnar jag inte orange kuvert
Smarta spartips hittar du här >>

Avsnitt 3 - Varför ska jag tänka på pensionen när jag är ung?
Gäst i studion Niklas Svensson från Ung Privatekonomi

Avsnitt 2 - Hur får jag pengarna att räcka till ett långt liv?

Avsnitt 1 - Fem saker att tänka på för en bra pension

Vad är en podcast?

Enkelt uttryckt är podcast en webradio. Alltså en en radiosändning som sker via webben. Du kan lyssna på den eller ladda ner den var och när du vill.

Lyssna i dator
Du kan lyssna på Minpensionspodden direkt i din dator. Länkarna till vänster tar dig till respektive avsnitt i Soundcloud. Där klickar du på den orange pilen för att lyssna på det avsnitt du har valt, se bilden nedan. Tänk på att du måste ha högtalare i din dator för att lyssna på podden.

skärmdump från Soundclouds webb

Lyssna i din mobil eller surfplatta
Alla avsnitt finns också att ladda ner som mp3-filer i appar. För IOS hittar du Minpensionspodden i iTunes/podcaster. Har du en android enhet finns vi i Soundclous app. Sök efter Minpensionspodden.

Så prenumererar du
Du kan prenumerera på alla våra podcast-program i din dator, surfplatta eller genom en app i din telefon.

Teamet Minpensionspodden

Vi gör podden

I studion - från vänster till höger på bilden ovan

Kristina Kamp, pensionsekonom Minpension.se
Ulrica Loeb, programledare för Minpensionspodden
Maria Eklund, kommunikationsansvarig Minpension.se

Ansvarig utgivare
Ansvarig utgivare: Johan Hellman, vice vd på Min Pension