Allt du vill veta om pensioner
Frågorna om pension är många och skiftande. I våra artiklar hittar du svaren på de vanligaste. För att du enkelt ska hitta det du söker har vi kategoriserat artiklarna i rubriker ovan.
Artiklar
-
Så går du i pension
Börjar du på allvar fundera på att gå i pension? Undrar du hur det går till? Det här är en steg-för-stegguide för dig som vill sätta pensionsplanerna i verket.
-
Vad är tjänstepension?
Tjänstepension är en viktig del av den totala pensionen. Den är en löneförmån som betalas av din arbetsgivare.
-
Första gången du besöker minPension?
Här får du koll på minPension och hjälp att komma igång.
-
Så beräknar vi din pensionsprognos
Prognoserna på minPension utgår alltid från den pension som du hittills har tjänat in. Men om dina framtida insättningar vet vi ingenting. Därför behöver vi göra vissa antaganden i din pensionsprognos.
-
Är din pensionsprognos oväntat låg?
Verkar det som om din prognos är lägre än andras i din ålder som har ungefär samma jobb? Det finns saker du kan göra för att påverka din pension. Både om du är ung eller lite äldre.
-
Tio tips för att undvika låg pension
Livets stig mot pensionen är för de allra flesta rätt bekymmerslös. Men ibland kan det ligga ett hinder på vägen som du måste runda. Här är de tio vanligaste fallgroparna.
-
Allt du behöver veta om löneväxling
Att löneväxla kan vara ett sätt att pensionsspara om du har högre lön. I år bör din månadslön - efter löneväxlingen - vara över 51 250 kronor.
-
Så kan du påverka din tjänstepension
Tjänstepensionen är en viktig del av din pension. Har du hög lön kan mer än hälften av dina framtida pensionspengar komma härifrån. Så här kan du påverka den.
-
Vad är en valcentral
Valcentralen är länken mellan arbetsgivaren, pensionsbolagen och dig. Hos en valcentral kan du också göra vissa val för dina tjänstepensioner, till exempel välja var dina pengar ska placeras.
-
Pension och skatt
Arbetsinkomster och pension beskattas olika. Din ålder har också betydelse. Högst skatt betalar du på pension som tas ut tidigt, lägst skatt på arbetsinkomster sent i arbetslivet.
-
Pensionsprognosen är låg - har fyllt 50
Har du gjort en prognos? Verkar det som om du kommer få lägre pension än andra i din ålder som har ungefär samma jobb? Här får du som är 50 plus tips på hur det kan bli mer.
-
Så får du mer i pensionärsplånboken
Här hittar du olika möjligheter att förbättra pensionen om du inte kan höja lönen eller inte vill jobba längre.
-
Du tjänar in till pension hela arbetslivet
Du börjar tjäna in till din pension tidigare än du tror. Medan du varvar studier och extrajobb, hoppar mellan olika vikariat och visstidsanställningar så fylls ditt framtida pensionskonto på.
-
Behöver man spara själv till sin pension?
För de allra flesta räcker det med att ha ett jobb, jobba många år och ha en tjänstepension. Men i vissa fall kan det finnas anledning att fundera på om du behöver lägga undan pengar till pensionen.
-
Hur mycket pengar behöver en pensionär?
Prognosen visar vad du får ut i pension varje månad. Men vad kostar livet som pensionär 2024? Kolla in vår budget för tre olika typer av pensionärer.
-
Vad är allmän pension?
För att få allmän pension ska du arbeta och betala skatt. Som ett kvitto kommer det ett orange kuvert året efter du deklarerade. I den här artikeln får du veta mer om din allmänna pension.
-
Ger hög lön alltid hög pension?
Lön och pension hänger ihop. Men att ha en hög lön behöver ändå inte betyda att du får hög pension. Här är några saker att tänka på.
-
Hur mycket får du i pension?
Den vanligaste pensionsfrågan är: Hur mycket blir det? Här får du veta hur du kan ta reda på det – och vad du kan göra om du vill att det ska bli mer.
-
Så påverkar arbetslöshet din pension
Ibland blir livet inte som man tänkt sig. Att bli arbetslös är inget man planerar, men ändå händer det ibland . Här kan du läsa om hur det påverkar din pension.
-
30 år? Eller 40? Så blir pensionsprognosen högre
Har du gjort en prognos? Verkar det som om du kommer få lägre pension än andra i din ålder som har ungefär samma jobb? Här får du som är ung tips på vad du kan göra för att pensionen ska bli högre.
-
Så påverkas din pension när du får barn
Påverkas din framtida pension när du får barn? Spelar det någon roll hur länge du är föräldraledig? Hur påverkas pensionen om du går ner i arbetstid? Vad händer om du dör?
-
Därför kan du inte höja lönen i prognosen
Tycker du det är konstigt att vi antar att din lön höjs med noll procent varje år? Det beror på att vi räknar om framtida pengar till dagens löner och priser så att det ska bli lättare för dig att förstå vad pensionen kommer att räcka till.
-
Sluta jobba tidigt - så påverkas pensionen
Vill du sluta jobba tidigt? Oftast innebär det en lägre pension - livet ut. Gör en pensionsprognos och se vad det skulle innebära!
-
Checklista om du vill jobba deltid
Att jobba deltid påverkar pensionen eftersom din inkomst påverkar hur stora inbetalningarna till pensionen blir. Tjänar du mindre blir pensionen lägre. Här hittar du checklistan för pension vid deltidsarbete.
-
Så påverkas din pension av sjukdom
Att bli sjuk och vara hemma någon vecka eller två påverkar inte pensionen. Men om du är sjuk under en längre tid kan det få effekt på din framtida pension.
-
När kan jag bli pensionär?
Det finns ingen fast ålder för när du kan bli pensionär. Den varierar beroende på vilket år du är född och vilka olika pensioner du har.
-
Så blir skatten när du jobbar och tar ut pension
Många väljer idag att fasa ut arbetslivet med att jobba mindre och samtidigt ta ut pension. Men går det att göra hur som helst? Och hur påverkas skatten?
-
Påverka var pensionspengarna hamnar
En hel del av din framtida pension finns som insatta pengar på konton i ditt namn. Du kan själv välja hur du vill ha de pengarna placerade. Här får du tips om hur du kan påverka din pension.
-
Mer pension utan att jobba längre
Hur kan du förbättra pensionen om du inte kan höja lönen? Eller om du inte vill eller kan jobba längre? Här är några förslag.
-
Så kan kärleken påverka pensionen
Påverkas din pension av att du blir kär? Nej, kärleken i sig har ingen betydelse för pensionen. Men kärlek brukar resultera i att ni flyttar ihop, kanske gifter er och blir föräldrar. Då kan pensionen påverkas.
-
Under 40? Få koll på din pension
Det är bra att tänka på pensionen - inte bara några månader innan du tänker sluta jobba. Med lite planering har du större möjligheter att få den pension du vill ha.
-
Mitt i livet? Ha koll på din pension
Det är bra att tänka på pensionen - inte bara några månader innan du tänker sluta jobba. Med lite planering har du större möjligheter att få den pension du vill ha.
-
Passerat 60? Så får du koll på din pension
Det är bra att tänka på pensionen - inte bara några månader innan du tänker sluta jobba. Med lite planering har du större möjligheter att få den pension du vill ha.
-
Pensionstips om du tänker byta jobb
Att byta jobb innebär inte bara att du får en ny arbetsplats, kanske nya kollegor och en ny lön. Jobbytet kan ha stor betydelse för din framtida pension. Här är några pensionstips för jobbytare.
-
Olika åldersgränser för pensionsuttag
Pensionspengarna är till för att du ska ha något att leva på när du är gammal. Därför finns det åldersgränser för när du kan ta ut dem. Den lägsta åldersgränsen varierar beroende på hur gammal du är och vilken pension du vill ta ut.
-
Så påverkas pensionen om du jobbar länge
Om du är anställd har du rätt att jobba till 69 år. Är du egen företagare är valet ditt. Då kan du jobba på hur länge du vill!
-
Skilsmässa kan minska din pension
En skilsmässa - eller en separation - kan påverka pensionen. Om du får premiepension från din partner upphör inbetalningarna. Ditt sparande kan behöva delas. Återbetalningsskyddet kan påverkas.
-
Pension när du pluggar utomlands
Det kan vara både kul och lärorikt att byta land. Kanske för att plugga. Men hur blir det med pensionen?
-
Positivt överraskad av prognosen?
Blir pensionsprognosen som du har tänkt dig? Du kan ändå behöva se över dina pensionstillgångar då och då. I synnerhet om du har långt kvar tills det är dags att sluta arbeta.
-
minPension för unga
Det är aldrig för sent - men heller aldrig för tidigt - att få koll på vad som är viktigt för pensionen. För dig som är ung har vi tagit fram verktyget "minPension för unga" som hjälper dig att få koll.
-
Vad är framtida intjänande
Får du en varning i din prognos som säger "Framtida intjänande"? Eller ser du en eller flera rader i din pensionsprognos som har rubrik Framtida intjänande? Här förklarar vi vad det innebär och vad du ska göra.
-
Prognosstandard
När vi räknar ut din prognos använder vi en standard som vi kallar prognosstandard. Med hjälp av den får vi en bild av din framtida förväntade pension.
-
Så får du koll på pensionen
Det är inte den sista lönen som avgör hur stor pensionen blir, utan snarare alla andra löner på vägen dit. Därför kan två kollegor med samma lön ha helt olika pension.
-
Pension från andra länder
Har du arbetat utanför Sverige och har rätt till pension från de länderna? Här är tips som hjälper dig att ta reda på mer om din utländska pension.
-
Så kan du jämföra din prognos med andras
Vad är en rimlig pension efter ett helt arbetsliv. Vad kan jag förvänta mig att få i månaden? Du kan jämföra din pension med andras i vårt statistikverktyg Pensionsstatistik.
-
Vad är en prognos
Pensionsprognosen är en uppskattning som bygger på antaganden, till exempel om din framtida lön och hur länge och hur mycket du kommer att jobba. Ju närmare pensionsuttaget du är, desto säkrare blir prognosen.
-
Plugga ger pension
Om du studerar på högskola eller universitet och får studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN, så ger det extra pensionsrätter som betalas av staten. Det enda du behöver göra är att söka bidragsdelen i studielånet.
-
Hitta din pension i andra länder
Har du arbetat i andra europeiska länder och funderar på hur mycket pension du får därifrån? Här får du hjälp att hitta till digitala tjänster i andra länder som visar din intjänade pension.
-
Se din intjänade pension
Verktyget ”Intjänad pension” visar din hittills intjänade pension. När du registrerar dig på minPension ger du oss fullmakt att hämta information om dina pensioner från Pensionsmyndigheten och pensionsbolagen.
-
Hur höjs pension efter påbörjat uttag?
Det är svårt att löneförhandla som pensionär. Men pensionerna kommer inte att vara kvar på samma nivå som när du börjar ta ut dem. Alla pensioner räknas om varje år, men på olika sätt. De kan också minska i värde.
-
Går det att ångra pensionsuttaget?
De flesta som börjat ta ut sin pension fortsätter med det och behöver inte göra några förändringar. Men om du vill pausa pensionen ett tag, till exempel för att du fått ett tillfälligt jobb, gäller olika regler för olika pensioner.
-
Tjäna in till pension när du sommarjobbar
Det är nu det börjar. Även om det är många år kvar till det är dags att gå i pension kan det första sommarjobbet ge pensionspengar. Se bara till att jobba vitt och att tjäna cirka 24 300 kronor under året 2024.
-
Se vad du får i pension
Pensionsprognosen ger dig en snabb överblick över din pension. När du registrerar dig på minPension så hämtar vi automatiskt in uppgifter om dina pensioner för att du snabbt och enkelt ska se vad du förväntas få i pension.
-
minPensionsPodden
Det här är podden för dig som vill underhållas och veta mer om pensioner - både om du är ung eller äldre - eller kanske sådär lagom? Mitt-emellan-gammal? Tillsammans med spännande gäster vidgar vi begreppet pensioner.
-
Vad är flexpension/deltidspension
I många avtal finns flexpensionslösningar som en del av tjänstepensionen. Den ger dig större möjlighet att kombinera arbete och pension i slutet av arbetslivet.
-
Så använder du Uttagsplaneraren på minPension
I Uttagsplaneraren får du koll på din pension efter skatt, skapar pensionsplaner, sparar och jämför dem mot varandra. När du väljer din plan får du stöd för att ansöka om uttagen.
-
En bok om pension för dig som är småföretagare
Är du småföretagaren som brinner för ditt jobb men mindre för det administrativa arbetet som det medför? I den här boken får du veta mer om hur du som småföretagare kan vårda din pension.
-
Boken som gör pension begriplig
Varför en bok om pensioner och odling? Jo, för att vi behöver tänka nytt, och odling och pensioner har mycket gemensamt.
-
Underlaget för din skatt i Uttagsplaneraren
I Uttagsplaneraren kan du se skatteeffekter när du planerar din pension. Ange i vilken kommun du bor så visas pensionen efter skatt.
-
Vad händer om du dör innan du tagit ut pension?
Här hittar du information om vad som händer om du dör innan du har påbörjat ditt pensionsuttag. Mer information hittar du också i artikeln "Så kan familjen få dina pensionspengar när du dör".
-
Ta ut pension och fortsätta jobba
Det går ofta utmärkt att både ta ut en del av - eller hela - pensionen och fortsätta att arbeta. Men det finns åldersgränser för hur länge du får nya inbetalningar till din tjänstepension och lön och pension beskattas olika.
-
Om PA 16
Du som är anställd inom staten omfattas av det statliga tjänstepensionsavtalet som förhandlats fram av Arbetsgivarverket och de fackliga organisationerna på det statliga området.
-
Om ITP
Om du är privatanställd tjänsteman och arbetar på ett företag som omfattas av kollektivavtal har du ITP som tjänstepension. Du kan antingen ha din tjänstepension i ITP 1 eller ITP 2.
-
Om AKAP-KR
De flesta som arbetar inom en kommun eller region tillhör tjänstepensionsavtalet AKAP-KR.
-
Om Avtalspension SAF-LO
Avtalspension SAF-LO är ett pensionsavtal mellan Svenskt Näringsliv och LO och gäller för dig som är privatanställd arbetare på ett företag som har kollektivavtal.
-
Att flytta utomlands som pensionär
Drömmer du om att bosätta dig i ett annat land när du blir pensionär? Det finns en del saker du behöver veta innan flyttlasset går.
-
Dags att ansöka om pension
När du har gått igenom den första delen och känner dig nöjd med beräkningarna är det dags att ansöka om pension. Här hjälper vi dig.
-
Förberedelser inför att gå i pension
Att förbereda dig inför pensionen gör att du får bättre koll på hur din ekonomi kommer att se ut, både på kort och lite längre sikt. Här är en checklista på vad du kan behöva ta reda på.
-
Så kan familjen få dina pensionspengar när du dör
Om du väljer att ha ett familjeskydd eller återbetalningsskydd på tjänstepensionen kan dina anhöriga få pengar när du avlider. Men om du överlever blir din egen pension lägre.
-
Pension när du jobbar utomlands
Det kan vara kul och lärorikt att jobba utomlands. Både med svensk och utländsk arbetsgivare. Men hur blir det med pensionen?