Till sidans huvudinnehåll

Tjäna in till pension när du sommarjobbar

Det är nu det börjar. Även om det är många år kvar till det är dags att gå i pension kan det första sommarjobbet ge pensionspengar. Se bara till att jobba vitt och att tjäna cirka 24 300 kronor under året 2024.

Uppdaterad: 2024-03-20

Två ungdomar strosar i stan

Att betala skatt ger pension

När du jobbar och betalar skatt tjänar du in till din pension. Från din inkomst sätts det av motsvarande 18,5 procent av lönen till din allmänna pension (från staten). För att betala skatt behöver du tjäna ihop cirka 24 300 kronor på ett år (2024). Tjänar du mindre behöver du inte betala skatt, men då får du å andra sidan inga pensionsrätter heller. Att jobba svart är förstås inte heller bra.

Via deklarationen får du pengar till din allmänna pension. Hur mycket pensionsrätter du tjänat in redovisas i det orange kuvertet. Orange kuvertet kommer från Pensionsmyndigheten som är den myndighet som sköter den allmänna pensionen.

Vid låga inkomster kommer du att få mer inbetalt till din pension än vad du betalar i skatt.

Exempel

Tjänar du 25 000 kronor på ett år så betalar du 1 800 kronor i skatt.

Från de pengarna dras en pensionsavgift på sju procent av lönen = 1 750 kronor

Dessutom betalar arbetsgivaren in 10,21 procent av lönen = 2 550  kronor.

Tillsammans får du pensionsrätter på 1 750 kronor + 2 550 kronor =  4 300 kronor.

Det kan skrivas så här också:

24 000 kronor – pensionsavgiften på sju procent * 18,5 procent= 4 300 kronor.

Får du tjänstepension också? 

Du kan få extra pensionsinbetalningar från din arbetsgivare. Det kallas tjänstepension eller ibland avtalspension.  Det är inget som är obligatoriskt så du bör helst fråga på jobbet om det gäller dig. De flesta som jobbar har en kollektivavtalad tjänstepension som fack och arbetsgivare gemensamt har kommit överens om.

Tjänstepension i offentlig sektor

Jobbar du inom kommun, region eller om du har ett statlig jobb så kan du vara säker på att du har tjänstepension. För dessa grupper finns det ingen lägsta ålder för när inbetalningarna börjar och du får den från första kronan. Inbetalningen till tjänstepension i offentlig sektor är motsvarande sex procent av din lön.  

Privat sektor

Jobbar du hos en privat arbetsgivare finns oftast, men inte alltid, tjänstepension.

Om du omfattas av ITP (för tjänstemän) är den lägsta åldern 25 år för att få inbetalning till tjänstepension. Omfattas du av SAF-LO Avtalspension (för privatanställda arbetare) är den lägsta åldern 22 år. 

En vanlig tjänstepension i privat sektor innebär att din arbetsgivare betalar in 4,5 procent av din lön till ett konto där du själv kan bestämma hur pengarna ska förvaltas. Många avtal innehåller extra avsättningar, till exempel flexpension.

Är du osäker på om du har tjänstepension?

Är du osäker på om du får tjänstepension eller inte? Fråga på jobbet!

Du kan också logga in på minPension och se om det finns någon tjänstepension som betalats in till dig. Så här loggar du in på minPension.

Hur viktig är tjänstepensionen?

Att jobba utan tjänstepension något år gör inte stor skillnad, men att vara utan under lång tid kommer att göra din pensionsprognos lägre än andras. 

Exempel

Har du en lön på 20 000 kronor i månaden i privat sektor med kollektivavtal, så sätts det varje månad av 20 000 kr * 4,5 procent = 900 kronor 

Tjuvkika i ditt orange kuvert

Normalt kommer det orange kuvertet i februari och mars, men på minPension finns dina uppgifter tidigare än så och du kan följa hur värdet på dina premiepensionsfonder förändras.

Mer läsning