Till sidans huvudinnehåll

Pensionsprognosen är låg - har fyllt 50

Har du gjort en prognos? Verkar det som om du kommer få lägre pension än andra i din ålder som har ungefär samma jobb? Här får du som är 50 plus tips på hur det kan bli mer.

Uppdaterad: 2023-12-28

En kvinna ligger och funderar i en hängmatta

I artikeln "Undvik låg pension" finns förklaringar till varför pensionen kan bli låg. 

Här får du konkreta tips på vad du som är 50 plus kan göra för att pensionen ska bli högre.


Är du 50 plus?

50 år är ingen ålder, men du har ändå klarat av en del av arbetslivet vid det här laget.

Titta gärna i artikeln med tips för dem som är yngre än 50 år, här får du information om några andra möjligheter att fundera på.

Vad händer om du jobbar längre?

Om du orkar och vill arbeta längre är det ett enkelt sätt att höja pensionen. Ibland kanske det räcker med att rycka in lite extra då och då.

Det går utmärkt att ta ut den allmänna pensionen - och ibland även tjänstepensionen - och ändå fortsätta att jobba.

Här kan det också finnas extra pengar till pension

Avstå från efterlevandeskydd som du kanske inte behöver

Här får du hjälp:  Du kan höra av dig till valcentralen som har hand om din tjänstepension. Fråga på jobbet om du är osäker på vart du ska vända dig. 
Så funkar det: Du kan ha tecknat ett efterlevandeskydd för dina tjänstepensioner. Det innebär att dina närmaste får dina pensionspengar när du dör. Men det innebär också att din egen pension minskar. Om dina anhöriga klarar sig ekonomiskt utan dina pengar så kan du säga upp efterlevandeskyddet.
Plus:  Det kan handla om åtskilliga hundralappar mer i månaden.
Minus:  Det kan vara så att dina anhöriga behöver pengarna bättre än du.
Passar för: Om du vill ha högre pension och har anhöriga som klarar sin ekonomi i alla fall, eller saknar anhöriga som kan omfattas av efterlevandeskyddet.

Bostadstillägg för pensionärer

Här finns det:  Ansökan görs hos Pensionsmyndigheten.
Så funkar det: Bostadstillägget är ett stöd från staten till den som fyllt 66 år och bidrar till att täcka bostadskostnader. Det kan innebära flera tusenlappar i månaden, beroende på hur stort stöd just du är berättigad till. Stödet är behovsprövat men du  kan bo i egen fastighet, ha  pengar på banken och ha en pension på uppemot 20.000 kronor i månaden och ändå få bostadstillägg.
Plus:  Du behöver inte spara. Bostadstillägget är skattefritt.
Minus: Det här är stöd som bestäms av politikerna. Det är de som bestämmer vilka regler som gäller och om stödet ska vara kvar. Är du ung ska du kanske inte ta för givet att stödet finns kvar i den form det har idag. Du får inte bostadstillägg om du flyttar utomlands.

Äldreförsörjningsstöd

Finns hos: Ansökan görs hos Pensionsmyndigheten. 
Så funkar det:  I samband med att du ansöker om bostadstillägg prövas det om du kan behöva extra pengar, utöver bostadstillägget. Du ska ha rätt till ” skälig levnadsnivå” när hyran är betald. 
Plus:  Det här är ett stöd som hjälper dig som inte har varit bosatt så många år i Sverige och därför kan ha låg garantipension. 
Minus:  Du får inte behålla äldreförsörjningsstödet om du flyttar utomlands.

Mer läsning