Till sidans huvudinnehåll

Hur mycket får du i pension?

Den vanligaste pensionsfrågan är: Hur mycket blir det? Här får du veta hur du kan ta reda på det – och vad du kan göra om du vill att det ska bli mer.

Uppdaterad: 2024-02-26

två kvinnor slappar och kollar på datorn

Hur mycket blir det?

Om du bara har bott och arbetat i Sverige så kan du ta reda på hur mycket du tjänat in till din pension på minPension. Här finns alla dina uppgifter samlade på ett och samma ställe. Du loggar in med din e-legitimation, till exempel BankID.

minPension är ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen, till exempel försäkringsbolag, tjänstepensionsförvaltare och banker, som förvaltar dina pensionspengar. Det kostar inget att logga in och minPension fungerar som en slags samhällstjänst för alla som vill veta mer om sin framtida pension.

När du loggat in får du snabbt svar på hur mycket du tjänat in till din pension hittills. De flesta bolagen skickar informationen om dina pensioner till minPension inom fem minuter. Du får även en prognos som visar vilken månadsutbetalning du kan räkna med att få som pensionär om du fortsätter att jobba som idag fram till pensionsuttaget.

Finns allt med?

Hos minPension får du uppgifter om de olika pensioner du har. Här finns uppgifter både om den allmänna pensionen (den som redovisas i det orange kuvertet), om dina tjänstepensioner som du har och har haft på andra jobb och om eventuellt privat pensionssparande.

Är minPension inte samma sak som orange kuvertet?

I det orange kuvertet får du veta vad du tjänat in till din allmänna pension.

På minPension ser du också dina tjänstepensioner och eventuellt privat pensionssparande. Du kan också göra pensionsprognoser som visar vad du eventuellt kan få i pension om du fortsätter att arbeta som idag fram till pensionen.

Digitalt orange kuvert

Hela året kan du logga in i ditt digitala orange kuvert på Pensionsmyndighetens hemsida. Du landar då i minPensions enkla prognos som visar pensionens alla tre delar; allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Du kan prova att dra i reglaget under prognosen för att se hur prognosen ändrar sig om du jobbar något år extra eller väljer att sluta något år tidigare.

Om du vill veta mer om din pension klickar du på knappen ”minPension” längre ner på sidan. Den tar dig till dina inloggade sidor på minPension. Här kan du sedan testa fler uttagsvarianter, fördjupa dig i dina pensioner eller testa verktyget ”Uttagsplaneraren” om du har fyllt 54 år.

Får alla pension?

I Sverige får du pension om du arbetat och betalat skatt här. Du kan även få pension för att du varit bosatt i landet. Du behöver inte vara svensk medborgare för att få svensk pension. Har du bott och arbetat i andra länder så kan du ha pension där också, men de uppgifterna finns inte med när du loggar in på minPension.

Hur mycket brukar det bli?

Hur stor pensionen blir beror på hur många år du arbetat och betalat skatt, vilken lön du haft och om du har tjänstepension och kanske även eget sparande. Pensionen blir oftast lägre än den lön du hade innan du slutade jobba. En vanlig pension kan vara ungefär 65 procent av din tidigare lön. Det betyder att om du har 30 000 kronor i månadslön så kanske du kan räkna med att få omkring 20 000  kronor i månaden i pension. När du loggar in på minPension så kan du se hur din pensionsprognos förhåller sig till andras, till exempel de som är i din ålder. Du hittar funktionen under fliken "Pensionsstatistik”.

Att tänka på om du vill ha högre pension

Det finns flera sätt att höja pensionen. Men om du vill ha en ordentlig ökning kanske du behöver göra flera saker.

1) Att betala skatt ger högre pension

För att få allmän pension behöver du deklarera inkomst i Sverige. Skatter som du betalar på pension eller på kapitalvinster ger inte pensionsrätter.

2) Högre lön ger också högre pension

Om du får högre lön kommer mer pengar att betalas in till din framtida pension. Ett sätt att höja lönen är att gå upp till heltid om du arbetar deltid.

3) Jobba fler år för att få högre pension

Ju fler år du jobbar desto mer pengar betalas in till pensionen. Om du väljer att arbeta kvar längre upp i åren så kommer den tid du förväntas ta ut pengarna att bli kortare, vilket gör att månadsutbetalningarna stiger.

4) Spara själv för att öka din pension

Om du har möjlighet att avstå från pengar nu för att få mer pengar i framtiden så kan ett sparande vara ett sätt att få högre pension. Ett sätt att spara är att löneväxla. Då sätter din arbetsgivare in en del av din lön på ett pensionskonto istället. Läs mer om sparande och löneväxling. 

5) Tjänstepensionen viktig för din pension

Ta reda på om du har tjänstepension. Det är en pension du får från jobbet. Har du det inte så kanske du ska fundera på om du ska byta jobb eller kräva högre lön som kompensation.

Enklaste sättet att ta reda på om du har tjänstepension är att fråga på jobbet. Du kan också logga in på minPension och titta under fliken Intjänad pension. Där ser du hur mycket tjänstepension du har tjänat in och var pengarna finns.

 

Se hur olika pensionen kan bli  

Download Så blir pensionen för Lotta Lärare

 Download   Så blir pensionen för Hedvig Handläggare

Download Så blir pensionen för Bojan Butikssäljare

Download  Så blir pensionen för Felicia Företagare

 Download   Så blir pensionen för Ingvar Ingenjör

Mer läsning