Till sidans huvudinnehåll

Hur mycket får du i pension?

Den vanligaste pensionsfrågan är: Hur mycket blir det? Här får du veta hur du kan ta reda på det – och vad du kan göra om du vill att det ska bli mer.

Uppdaterad: 2020-01-24 10 min läsning


två kvinnor slappar och kollar på datorn

Hur mycket blir det?

Om du bara har bott och arbetat i Sverige så kan du ta reda på hur mycket du tjänat in till din pension på minPension. Här finns alla dina uppgifter samlade på ett och samma ställe. Du loggar in genom att skriva in ditt personnummer och med BankID.

minPension är ett samarbete mellan staten och andra aktörer, till exempel försäkringsbolag, tjänstepensionsförvaltare och banker, som förvaltar dina pensionspengar. Det kostar inget att logga in och minPension fungerar som en slags samhällstjänst för alla som vill veta mer om sin framtida pension.

När du loggat in får du snabbt svar på hur mycket du tjänat in till din pension hittills. Du får även en prognos som visar vilken månadsutbetalning du kan räkna med om du jobbar vidare som nu.

Finns allt med?

Hos minPension får du uppgifter om de olika pensioner du har. Här finns uppgifter både om den allmänna pensionen (den som redovisas i det orange kuvertet), om dina tjänstepensioner som du har och har haft på andra jobb och om eventuellt privat pensionssparande.

Är det inte samma sak som orange kuvertet?

I det orange kuvertet får du veta vad du tjänat in till din allmänna pension. De allra flesta har också en tjänstepension. Det är en pension som du har om du är anställd på en arbetsplats med kollektivavtal. Du kan även ha en tjänstepension om du arbetar utan kollektivavtal men ändå har ett avtal med din arbetsgivare.

Får alla pension?

I  Sverige får du pension om du arbetat och betalat skatt här. Du kan även få pension för att du varit bosatt i landet. Du behöver inte vara svensk medborgare för att få svensk pension. Har du bott och arbetat i andra länder så kan du ha pension där också, men de uppgifterna finns inte med när du loggar in på minPension.

Hur mycket brukar det bli?

Hur stor pensionen blir beror på hur många år du arbetat och betalat skatt, vilken lön du haft och om du har tjänstepension och kanske även eget sparande. Pensionen blir oftast lägre än den lön du hade innan du slutade jobba. En vanlig pension kan vara ungefär 60 procent av din tidigare lön. Det betyder att om du har 30 000 kronor i månadslön så kanske du kan räkna med att få 18 000 kronor i månaden i pension. När du loggar in på minPension så kan du se hur din pensionsprognos förhåller sig till andras, till exempel de som är i din ålder. Du hittar funktionen under fliken "Pensionsstatistik”.

Vad kan jag göra om jag vill ha högre pension?

Det finns flera sätt att höja pensionen. Men om du vill ha en ordentlig ökning kanske du behöver göra flera saker.

Att betala skatt ger högre pension

För att få allmän pension behöver du deklarera inkomst i Sverige. Skatter som du betalar på pension eller på kapitalvinster ger inte pensionsrätter.

Högre lön ger också högre pension

Om du får högre lön kommer mer pengar att betalas in till din framtida pension. Ett sätt att höja lönen är att gå upp till heltid om du arbetar deltid.

Jobba fler år för att få högre pension

Ju fler år du jobbar desto mer pengar betalas in till pensionen. Om du väljer att arbeta kvar längre upp i åren så kommer den tid du förväntas ta ut pengarna att bli kortare, vilket gör att månadsutbetalningarna stiger.

Spara själv för att öka din pension

Om du har möjlighet att avstå från pengar nu för att få mer pengar i framtiden så kan ett sparande vara ett sätt att få högre pension. Ett sätt att spara är att löneväxla. Då sätter din arbetsgivare in en del av din lön på ett pensionskonto istället. Läs mer om sparande och löneväxling. 

Tjänstepensionen viktig för din pension

Ta reda på om du har tjänstepension. Det är en pension du får från jobbet. Har du det inte så kanske du ska fundera på om du ska byta jobb eller kräva högre lön som kompensation.

Enklaste sättet att ta reda på om du har tjänstepension är att fråga på jobbet. Du kan också logga in på minPension och titta under fliken Intjänad pension. Där ser du hur mycket tjänstepension du har tjänat in och var pengarna finns.

Se hur olika pensionen kan bli  

Download Så blir pensionen för Lotta Lärare

 Download   Så blir pensionen för Hedvig Handläggare

Download Så blir pensionen för Bojan Butikssäljare

Download  Så blir pensionen för Felicia Företagare

 Download   Så blir pensionen för Ingvar Ingenjör

På pensionsportalen minPension kan du som har tjänat in till pension i Sverige logga in och se hela din pension och göra pensionsprognoser. Verksamheten drivs och finansieras till hälften av staten, till hälften av pensionsbolagen. Det gör minPension till en neutral och oberoende webbportal som är kostnadsfri för dig som användare.

Logga in