Tjänstepension

Tjänstepensionen är en viktig del av den totala pensionen. Om du är anställd inom kommun eller landsting, eller om du är anställd inom staten kan du vara säker på att du har tjänstepension. Detsamma gäller om du jobbar hos en privat arbetsgivare som har kollektivavtal. Arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte betala tjänstepension, men många väljer att göra det ändå. Är du osäker på vad som gäller för dig ska du fråga! Om det visar sig att du saknar tjänstepension är det viktigt att du tar upp det när du löneförhandlar.

Kollektivavtalad tjänstepension upphandlas i avtal mellan fack och arbetsgivare. Därför finns det många olika tjänstepensionsavtal. Vilket av dem som gäller för dig beror på vilket avtalsområde du arbetar inom. De fyra största avtalen beskriver vi kort via länkarna nedan.

ITP: för privatanställda tjänstemän.
Avtalspension SAF-LO: för privatanställda arbetare.
PA 16: för statligt anställda.
KAP KL: för anställda inom kommun och landsting.

Dags att gå i pension?

Vill du börja ta ut din tjänstepension? I vår guide hjälper vi dig steg för steg. Länken nedan tar dig direkt till guiden för tjänstepension.

Så här ansöker du om tjänstepension >>

Ung kvinna som arbetar som dräng
Foto: Per Groth

Tjänstepensionen är viktig för dig som är ung

Om du jobbar inom kommun- eller landsting, eller om du är anställd inom staten får du tjänstepension från den första intjänade kronan. Om du arbetar i privat sektor börjar din arbetsgivare normalt betala in till din tjänstepension när du fyller 25 år.

Ju yngre du är när du börjar tjäna in till din tjänstepension och ju högre lön du har desto större andel kommer tjänstepensionen att vara av din totala pension. Är du ung och högavlönad kan mer än halva pensionen vara tjänstepension när du blir pensionär.

Om du gör en pensionsprognos kan du snabbt se om du har en tjänstepension. Du kan också se om du har haft tjänstepension på dina tidigare arbeten. Du kan dessutom se hur stor betydelse den har för din framtida pension.

Här kan du läsa mer om varför tjänstepension är viktig när du är ung >>

Mer information om tjänstepension för unga hittar du också på vår blogg >>

pensionspyramid med markerad tjänstepension


Två begrepp att hålla koll på

Förmånsbaserad pension
Pensionen är bestämd i förväg och är vanligtvis en viss procent av den lön du haft i slutet av ditt arbetsliv. Det brukar också krävas att du till exempel har jobbat 30 år för att få maximalt belopp.

Premiebestämd pension
Storleken på pensionen beror på hur mycket pengar som satts av till din pension under de år du jobbat och på värdeutvecklingen på de pengarna. För vanliga löner gäller att det betalas in 18,5 procent av lönen till den allmänna pensionen och ytterligare 4,5 procent till tjänstepensionen.


Lyssna och lär mer om din tjänstepension

- Ep 41: Vad är flexpension, med Martin Linder, Unionen
- Ep 32: Vad är en valcentral, med Tomas Carlsson
- Ep 17: Så fungerar flexpension och löneväxling
- Ep 7: Smarta verktyg för pensionskoll, med Marcus Lindenius