Till sidans huvudinnehåll

Så kan du undvika låg pension

Verkar det som om du kommer få lägre pension än andra i din ålder som har ungefär samma jobb? Det finns flera saker du kan göra för att undvika en låg pension. En del tips passar för dig som är relativt ung, men även om du snart är pensionär finns det saker du kan göra.

Uppdaterad: 2021-10-21 15 min läsning


folkvimmel i en storstad

Tänkbara orsaker till att din pension verkar vara lägre än andras

Hur stor din pension blir beror på hur mycket du tjänar in till din allmänna pension genom att arbeta och deklarera dina inkomster och om du får en tjänstepension från jobbet. Därför kan det finnas flera orsaker till att din pension verkar bli låg.

Saker som påverkar din pension negativt

 • Börjar jobba sent i livet.
 • Arbetade år utan tjänstepension - även om du har det nu.
 • Deltidsarbete.
 • Arbete i annat land (du kan ha fått pension i det landet som inte redovisas på minPension). 
 • Sjukdom och arbetslöshet.
 • Svartjobb ger inga inbetalningar till pension.
 • Föräldraledighet under längre tid. 
 • Eget företag kan ge låg pension eftersom du inte har tjänstepension och för att inkomsterna ibland är låga. 

Vad kan du göra om pensionsprognosen är låg?

Är du under 50 år?

Kom ihåg att du har många år kvar till pension. Det finns tid att tjäna in mer pengar och därmed förbättra läget.

Här är några förslag på vad du kan göra.

 • Ett sätt att höja pensionen är till exempel att arbeta något år längre än du tänkt. I prognosverktyget på minPension kan du testa hur din pension påverkas om du höjer din pensionsålder.
 • Har du ingen tjänstepension på ditt nuvarande jobb så kanske det är dags att prata om det med din arbetsgivare. Tänk på att en normal tjänstepensionsinbetalning motsvarar ungefär fem procent av lönen.
 • Även om du har haft år med låga inkomster så kanske du tjänar mer nu. Ett sätt att höja pensionen är att spara extra om du har möjlighet till det.
 • Fundera också på hur mycket pengar du kan behöva som pensionär. Även om det verkar som att din pension kan bli lägre än andras så kanske du inte heller behöver ha så mycket pengar när du blir äldre.

Är du 50 plus?

50 år är egentligen ingen ålder, men du har ändå klarat av en del av arbetslivet vid det här laget.

Titta gärna i listan med tips för dem som är yngre än 50 år. Utöver de tipsen har du några andra möjligheter att fundera kring.

Vad händer om du jobbar längre?

Om du orkar och vill arbeta längre är det ett enkelt sätt att höja pensionen. Ibland kanske det räcker med att rycka in lite extra då och då.

Det går utmärkt att ta ut den allmänna pensionen - och ibland även tjänstepensionen - och ändå fortsätta att jobba.

Här kan det också finnas extra pengar till pension

Avstå från efterlevandeskydd som du kanske inte behöver

Här får du hjälp:  Du kan höra av dig till valcentralen som har hand om din tjänstepension. Fråga på jobbet om du är osäker på vart du ska vända dig. 
Så funkar det: Du kan ha tecknat ett efterlevandeskydd för dina tjänstepensioner. Det innebär att dina närmaste får dina pensionspengar när du dör. Men det innebär också att din egen pension minskar. Om dina anhöriga klarar sig ekonomiskt utan dina pengar så kan du säga upp efterlevandeskyddet.
Plus:  Det kan handla om åtskilliga hundralappar mer i månaden.
Minus:  Det kan vara så att dina anhöriga behöver pengarna bättre än du.
Passar för: Om du vill ha högre pension och har anhöriga som klarar sin ekonomi i alla fall, eller saknar anhöriga som kan omfattas av efterlevandeskyddet.

Bostadstillägg för pensionärer

Här finns det:  Ansökan görs hos Pensionsmyndigheten.
Så funkar det: Bostadstillägget är ett stöd från staten till den som fyllt 65 år och bidrar till att täcka bostadskostnader. Det kan innebära flera tusenlappar i månaden, beroende på hur stort stöd just du är berättigad till. Du kan bo i egen fastighet, ha pengar på banken och även ha en pension på uppemot 16.000 kronor i månaden och ändå få bostadstillägg.
Plus:  Du behöver inte spara. Bostadstillägget är skattefritt.
Minus: Det här är stöd som bestäms av politikerna. Det är de som bestämmer vilka regler som gäller och om stödet ska vara kvar. Är du ung ska du kanske inte ta för givet att stödet finns kvar i den form det har idag. Du får inte bostadstillägg om du flyttar utomlands.

Äldreförsörjningsstöd

Finns hos: Ansökan görs hos Pensionsmyndigheten. 
Så funkar det:  I samband med att du ansöker om bostadstillägg prövas det om du kan behöva extra pengar, utöver bostadstillägget. Du ska ha rätt till ” skälig levnadsnivå” när hyran är betald. 
Plus:  Det här är ett stöd som hjälper dig som inte har varit bosatt så många år i Sverige och därför kan ha låg garantipension. 
Minus:  Du får inte behålla äldreförsörjningsstödet om du flyttar utomlands.

Här får du enkelt koll på dina pensioner

 • Automatisk insamling ger dig en samlad bild av dina pensioner.
 • Ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen.
 • Tjänsten är enkel, oberoende och kostnadsfri.
Logga inRegistrera dig

Mer läsning