Ta ut pension
Du står på tröskeln till ett nytt skede i livet och kanske behöver du praktiska tips på hur du ska göra för att börja ta ut dina pensioner. Här hittar du en rad artiklar som kan vara till hjälp.
Artiklar
-
Jobba och ta ut pension samtidigt - så blir skatten 2021
Det är inte alla som vill sluta jobba helt och hållet från en dag till en annan. Många fasar ut arbetslivet med att jobba lite mindre samtidigt som de tar ut pension. Går det att blanda jobb och pension hur som helst – och hur påverkas skatten? Här är 2021 års skatter.
-
Hur mycket pengar behöver en pensionär 2021?
De flesta av oss får mindre pengar att röra oss med när vi blir pensionärer. En ganska normal pension ligger idag på omkring 17.000 kronor, före skatt. Men hur mycket pengar behöver en pensionär?
-
Vad händer om du dör innan du tagit ut pension?
Här hittar du information om vad som händer om du dör innan du har påbörjat ditt pensionsuttag. Mer information hittar du också i artikeln "Så kan familjen få dina pensionspengar när du dör".
-
Pension och skatt 2021
Arbetsinkomster och pension beskattas olika. Din ålder har också betydelse. Högst skatt betalar du på pension som tas ut tidigt, lägst skatt på arbetsinkomster sent i arbetslivet.
-
Ta ut pension och fortsätta jobba
Det går ofta utmärkt att både ta ut en del av - eller hela - pensionen och fortsätta att arbeta. Men det finns åldersgränser för hur länge du får nya inbetalningar till din tjänstepension och lön och pension beskattas olika.
-
Olika åldersgränser för pensionsuttag
Pensionspengarna är till för att du ska ha något att leva på när du är gammal. Därför finns det åldersgränser för när du kan ta ut dem. Den lägsta åldersgränsen varierar beroende på hur gammal du är och vilken pension du vill ta ut.
-
Så får du mer i pensionärsplånboken
Här hittar du olika möjligheter att förbättra pensionen om du inte kan höja lönen eller inte vill jobba längre.
-
Uttagsplaneraren på minPension
Från 54 år kan du använda verktyget Uttagsplaneraren. Det ger dig koll på din pension efter skatt och du kan spara dina planer och jämföra dem mot varandra. Du får också en checklista som hjälper dig att ta ut pensionerna enligt dina önskemål.
-
Sluta jobba tidigt - så påverkas pensionen
Vill du sluta jobba tidigt? Oftast innebär det en lägre pension - livet ut. Gör en pensionsprognos och se vad det skulle innebära!
-
Så påverkas pensionen om du jobbar länge
Om du är anställd har du rätt att jobba till 68 år. Är du egen företagare är valet ditt. Då kan du jobba på hur länge du vill!
-
Går det att ångra pensionsuttaget?
De flesta som börjat ta ut sin pension fortsätter med det och behöver inte göra några förändringar. Men om du vill pausa pensionen ett tag, till exempel för att du fått ett tillfälligt jobb, gäller olika regler för olika pensioner.
-
Att flytta utomlands som pensionär
Drömmer du om att bosätta dig i ett annat land när du blir pensionär? Det finns en del saker du behöver veta innan flyttlasset går.
-
Hur höjs pension efter påbörjat uttag?
Det är svårt att löneförhandla som pensionär. Men pensionerna kommer inte att vara kvar på samma nivå som när du börjar ta ut dem. Alla pensioner räknas om varje år, men på olika sätt. De kan också minska i värde.
-
Så går du i pension
Börjar du på allvar fundera på att gå i pension? Undrar du hur det går till? Det här är en steg-för-stegguide för dig som vill sätta pensionsplanerna i verket.
-
Förberedelser inför att gå i pension
Att förbereda dig inför pensionen gör att du får bättre koll på hur din ekonomi kommer att se ut, både på kort och lite längre sikt. Här är en checklista på vad du kan behöva ta reda på.
-
Dags att ansöka om pension
När du har gått igenom den första delen och känner dig nöjd med beräkningarna är det dags att ansöka om pension. Här hjälper vi dig.
-
Så kan familjen få dina pensionspengar när du dör
Om du väljer att ha ett familjeskydd eller återbetalningsskydd på tjänstepensionen kan dina anhöriga få pengar när du avlider. Men om du överlever blir din egen pension lägre.
-
Hitta din pension i andra länder
Har du arbetat i andra europeiska länder och funderar på hur mycket pension du får därifrån? Flera europeiska länder har digitala tjänster där du kan se din intjänade pension. Du kan också få hjälp av Pensionsmyndigheten med att samla in din pension från andra länder.