Till sidans huvudinnehåll

Så fungerar tjänstepension

Tjänstepension är en viktig del av den totala pensionen. Den är en löneförmån som betalas av din arbetsgivare.

Uppdaterad: 2023-08-08

en kvinna hjälper en kund i en blomsterbutik

Tjänstepensionen är en viktig del av din pension. Det är en löneförmån som din arbetsgivare betalar in till. Tjänstepension kallas ibland också för avtalspension.

Har alla tjänstepension?

När det gäller den allmänna pensionen så räcker det med att du arbetar och betalar skatt för att få pensionsrätter. Så är det inte med tjänstepensionen. Här gäller det att du arbetar hos en arbetsgivare som väljer att betala tjänstepension för sina anställda. Arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte betala tjänstepension, men många väljer att göra det ändå. 

Om du jobbar inom staten, inom en kommun eller region kan du vara säker på att du omfattas av en tjänstepensionslösning. Men om du är anställd privat är det mer osäkert. Så här gör du för att ta reda på vad som gäller för dig.

  1. Börja med att kolla om din arbetsplats har kollektivavtal. Om arbetsplatsen har kollektivavtal kan du vara säker på att du omfattas av tjänstepension.
  2. Din arbetsgivare kan betala in till din tjänstepension även om arbetsplatsen saknar kollektivavtal. Om du är osäker på vad som gäller ska du fråga din arbetsgivare.

Olika avtal för tjänstepensioner

Kollektivavtalad tjänstepension upphandlas i avtal mellan fack och arbetsgivare. Därför finns det många olika tjänstepensionsavtal. Vilket av dem som gäller för dig beror på vilket avtalsområde du arbetar inom. De fyra största avtalen beskriver vi kort via länkarna nedan.

ITP för privatanställd tjänsteman. 

Avtalspension SAF-LO för privatanställd arbetare.

AKAP-KR för anställd inom kommun och region.

PA 16 för statligt anställd.

 

Mer läsning