Till sidans huvudinnehåll

Mitt i livet? Ha koll på din pension

Det är bra att tänka på pensionen - inte bara några månader innan du tänker sluta jobba. Med lite planering har du större möjligheter att få den pension du vill ha.

Uppdaterad: 2022-04-08

En man och en kvinna utanför sin stuga

Mitt i livet - så tänker du på din pension 

När du har passerat 40 är det fortfarande lika viktigt att tänka på pensionen som tidigare. Kanske rentav ännu viktigare! Om åren med småbarn är förbi börjar livspusslet bli enklare att få ihop. 

  • Har barnen flyttat hemifrån? Kanske har du möjlighet att spara lite mer? Eller amortera på bostadslån? Det minskar kostnaderna när du blir pensionär. 
  • Gör en pensionsprognos regelbundet för att se vad du kan förvänta dig för ekonomi som pensionär. Det är fortfarande många år kvar till pension och du har stor möjlighet att planera så att det blir bra.
  • Fundera på hur du vill ha det när du blir äldre. Vill du sluta jobba tidigt eller är du beredd att arbeta längre för att ha mer pengar som pensionär?
  • Vad händer om du blir sjuk eller arbetslös och inte orkar jobba så länge som du tänkt? Fundera på om du behöver ha en sparbuffert för oförutsedda händelser innan pensionen.

Mer läsning