Till sidans huvudinnehåll

Plugga ger pension

Om du studerar på högskola eller universitet och får studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN, så ger det extra pensionsrätter som betalas av staten. Det enda du behöver göra är att söka bidragsdelen i studielånet.

Uppdaterad: 2020-09-07 3 min läsning


Studenter pluggar tillsammans

Jämfört med att arbeta så ger studier inte så mycket pension. Om du arbetar och tjänar 20 000 kronor i månaden får du ungefär 4 000 kronor till din framtida pension. Får du dessutom tjänstepension blir det ännu mer.

Men att plugga är ett bra sätt att så småningom få ett jobb med bra villkor för pensionen. Studier kan ge högre lön, bättre möjligheter på arbetsmarknaden och kanske ett jobb där du orkar jobba långt upp i åren. Dessutom kanske du har möjlighet att jobba extra under studietiden. Eller kanske kan du ta ett sommarjobb som förbättrar pensionskalkylen.

Tänk på att inte plugga för länge! De flesta behöver jobba upp emot 40 år för att få en bra pension.  

Gör så här för att få pension när du pluggar

Ansök om bidragsdelen när du söker studielån så får du automatiskt pensionsrätter.  När du får ditt orange kuvert ser du vad den är värd.

På pensionsportalen minPension kan du som har tjänat in till pension i Sverige logga in och se hela din pension och göra pensionsprognoser. Verksamheten drivs och finansieras till hälften av staten, till hälften av pensionsbolagen. Det gör minPension till en neutral och oberoende webbportal som är kostnadsfri för dig som användare.

Logga in